fbpx
NaslovnicaCrna GoraKnežević: Vlada će imati manjinsku podršku DF-a

Knežević: Vlada će imati manjinsku podršku DF-a

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) će podržati Vladu mandatara Zdravka Krivokapića, iako ona nije ekspertska, nego predstavlja postizbornu koaliciju Građanskog pokreta URA i nevladine organizacije (NVO) “Ne damo Crnu Goru”, saopštio je jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

Knežević je, gostujući u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti, rekao da je, u ime DF-a i Demokratske narodne partije (DNP), saopštio da će podržati Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade.

On smatra da ovo nije ekspertska vlada.

“Već postizborna koalicija NVO “Ne damo Crnu Goru” i pokreta URA i to je jasno kada se pogledaju kandidati”, naveo je Knežević.

On je kazao da u Vladi neće učestvovati ni po dubini i da daju manjinsku podršku.

“Nemamo nijedan definisan akt i dokument sa mandatarom koji garantuje da će DF dobiti mjesta po dubini”, naveo je Knežević.

On je kazao da su “dovedeni pred svršen čin” i da ih je tu doveo Krivokapić i pokret URA.

Upitan zašto je očekivao da će DF zauzeti mjesto u bezbjednosnom sektoru, ako su prilikom odluke o pridruživanju NATO-u bili protiv, Knežević je ponovio da on nije tražio nijednu funkciju od Krivokapića, kao ni ministarsko mjesto.

Na pitanje zašto su se sa čelnih mjesta liste povukli Andrija Mandić, Nebojša Medojević i on, Knežević je rekao da su prihvatili da ne budu na poslaničkoj listi, ali da dođe do objedinjavanja opozicije.

Kako je dodao, postizborni sporazum Krivokapić je potpisao sa koalicijama “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija”.

Taj saporazum, kako je naveo Knežević, nije obavezujući za njega.

“Krivokapić ga je potpisao za sebe sa (Dritanom) Abazovićem i (Aleksom) Bečićem. Nas od 2. decembra on više ne zanima. Mi ćemo tada poslati snažnu poruku da sve ono što smo mi potpisali u koalicionom sporazumu je ispoštovano”, kazao je Knežević.

On je rekao da je prilikom sastanka većine sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem bilo rasprave, ali ne svađe.

“Tačno je da smo imali raspravu, ali imali smo raspravu nakon što je Abazović rekao da Srbi iz DF-a ne mogu pokrivati Ministrastvo unutrašnjih poslova (MUP), Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB), Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) jer je on zabrinut za teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore”, naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima, tada je Amfilohije rekao da bi dobro bilo da poslušaju Abazovića, “jer se može stvoriti utisak da oni rade za Demokratsku partiju socijalista (DPS).

On je kazao da se ne osjeća prevarenim, već da smatra da treba da bude ispoštovana volja građana.

“Političari treba da preuzmu odgovornost i ne vidim šta je grijeh jedne partije koja pobijedi da bude dio vlasti”, rekao je Knežević.

Odgovarajući na pitanje da li je osnovan strah da će u 200 dana raditi sve da sabotiraju Vladu Krivokapića, Knežević je naveo da mu “nijesu dali 200 dana, već je to on tražio”.

On je kazao da je od 2. decembra odgovornost za rezultate rade Vlade na Krivokapiću i ministrima.

“Podržaćemo svako zakonsko rješenje i svaki zakonski predlog u interesu građana – Zakon o tužilaštvu, sve koji idu u pravcu demokratizacije pravosudnih institucija, podržaćemo zakone protiv recesije, za pomoć stranovništvu, sve što treba da predstavlja reformski impuls”, rekao je Knežević.

On je ocijenio da je Krivokapić nakon 31. avgusta trebalo da razgovara sa liderima “Koalicije za budućnost Crne Gore”, “a ne da sa dva sporazuma abolira sve ono što je bio program naše izborne liste”.

Na pitanje prepoznaje li u timu Krivokapića dobra rješenja, on je odgovorio da “imaju koncepcijske razlike”.

Knežević je rekao da je Vlada trebalo da ima 17 ministarstava i dva ili tri potpredsjednika.

“Pola da pokrivaju eksperti, polovinu političari. Zašto političari? Da bi preuzeli dogovornost. Eksperti nemaju odgovornost što se može vidjeti na primjeru Srbije “, kazao je Knežević.

On je naveo da je Krivokapić na sastanku sa predstavnicima parlamentane većine rekao da neće formirati stranku i da ga to ne zanima.

“Saopštio sam što se mene tiče i DF-a neka to uradi. Jer Krivokapić više nije profesor i ekspert, već političar. Pripremam se da 2. decembra podržim Vladu Krivokapića, ko god da je u njoj”, poručio je Knežević.

On je rekao da su Aleksandar Vučić kao premijer i predsjednik Srbije i ta država sa 11 miliona EUR pomogli Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Crnoj Gori i srpske naučne i kulturne institucije.

“Taj čovjek od ovih institucija treba da dobije zahvalnost za pomoć koju im je dao. Što se tiče našeg odnosa, on je sam rekao da nikad ne bi podržao ovakav vid Vlade, jer smatra da je DF najzaslužniji za pobjedu na izborima”, naveo je Knežević.

On smatra da bi predstavnici nacionalnih manjina trebalo da budu u Vladi.

“Pozivao sam i Albance i Bošnjake. Oni su razgovarali sa Krivokapićem, ali očigledno se nijesu dogovorili”, kazao je Knežević.

Najčitanije