fbpx
NaslovnicaCrna GoraKnežević: Formiranje manjinske vlade prekrajanje izborne volje građana

Knežević: Formiranje manjinske vlade prekrajanje izborne volje građana

Podgorica, (MINA) – Formiranje manjinske vlade značilo bi prekrajanje izborne volje građana Crne Gore od 30. avgusta prošle godine, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević.

On je rekao da bi to bilo prekrajanje izborne volje građana, jer je lider URA-e Dritan Abazović tokom predizborne kampanje saopštavao da neće imati bilo kakav vid saradnje sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), ni kroz manjinsku podršku, ni kroz neki konkretan koalicioni aranžman.

Knežević je, u emisiji Argumenti na Televiziji Crne Gore, naveo da je to više pitanje za Abazovića i DPS.

On je kazao da je DF Demokratama i URA-i poslao poštenu političku ponudu i da odgovor očekuju do 10. decembra.

“Ili ćemo se svi dogovoriti, ili ćemo nakon 10. decembra formirati tehničku vladu od parlamentarne većine i nacionalnih manjina, koja će da pripremi izbore u najkraćem mogućem roku”, naveo je Knežević, prenosi Portal RTCG.

On je ponovio da vjeruje da će uspjeti da se dogovore.

“Jer Zdravko Krivokapić i Abazović neće pripremati izbore koji se smješe Crnoj Gori, a ne krivicom DF-a, već krivicom djelova parlamentarne većine koja sad malo koketira sa DPS-om”, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, budžet za narednu godinu treba da izglasa nova vlada.

Knežević je naveo da DF ne osjeća nikakvu krivicu za trenutna dešavanja u Crnoj Gori, već da iz tog političkog saveza nude rješenja.

On je rekao da su u Crnoj Gori vlast Krivokapić i Abazović, i ponovio da Vlada od juna nema podršku DF-a.

“Ovdje je čitav pokušaj da se sačuva status kvo kako bi se sačuvale fotelje Krivokapića i Abazovića”, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, DPS sa koalicionim partnerima čeka priliku da se vrati na vlast, ili kroz manjinski koncept podrške, ili kroz ulazak u tu vladu.

DF, kako je podsjetio Knežević, želi da bude izabrana nova vlada.

On je ocijenio da aktuelna Vlada nije ekspertska.

“Ovo je Vlada stranke Abazovića i stranke djece Krivokapića. Jer su djeca Krivokapića nastupila na izborima i u Nikšiću i Herceg Novom, evo sad nastupaju i u Mojkovcu”, naveo je Knežević.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da u Crnoj Gori pola godine postoji politička kriza, koja je, kako je naveo, prerasla i u institucionalnu.

“Imate Vladu, ne znate čija je to Vlada, imate ljude u vladi, koji osim Abazovića ne pripadaju ni jednoj partiji”, rekao je Konjević i ponovio da su izbori jedino rješenje.

Govoreći o ideji prelazne vlade, on je naveo da se radi o nizu ideja, koje se javljaju jer “imamo ovakvu političku situaciju”.

“Ja mislim da je bilo šta bolje nego stanje u kojem se danas nalazimo”, kazao je Konjević.

Na pitanje kada će SDP staviti u skupštinsku proceduru inicijativu za smjenu Vlade, on je odgovorio da očekuje da će već početkom naredne sedmice finalizovati konsultacije i nakon toga procesuirati predlog prema parlamentu.

Konjević je rekao da smatra da svi konstituenti vladajuće većine treba da podrže tu inicijativu.

“Dakle niko ne podržava ovu Vladu”, naveo je Konjević.

Knežević je ponovio sa DPS-om neće rušiti Vladu Krivokapića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije