fbpx
NaslovnicaCrna GoraJonica: Crnoj Gori dosta podjela i loših rješenja

Jonica: Crnoj Gori dosta podjela i loših rješenja

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori dosta je podjela, optužbi i loših rješenja od kojih posljedice imaju samo građani i njihov standard, kazala je predsjednica Socijalista Snežana Jonica, navodeći da će ta stranka, ukoliko budu učestvovali na parlamentarnim izborima, pružiti drugačiju političku ponudu.

Ona je rekla da Crna Gora od neke političke partije treba napokon da dobije kampanju u kojoj se govori o konkretnim stvarima, a ne samo o međusobnim optužbama.

“Crna Gora je sita podjela, optužbi, međusobnih nesporazuma i loših rješenja od kojih posljedice imaju samo životni standard građana i mladi koji odlaze negdje drugo jer ne vide ovdje budućnost”, kazala je Jonica agenciji MINA.

Govoreći o formiranju Socijalista Crne Gore i učestvovanju na narednim izborima, Jonica je navela da je čudno to što odmah nakon formiranja partije kreću optužbe od raznih stranaka.

Optužbe se, kako je kazala, odnose na to da su Socijalisti formirani kako bi učestvovali na izborima i opstruisali bojkot, za koji još niko nije ni rekao da će stvarno biti realizovan.

“Polazeći od toga da se parlamentarne stranke koje su komentarisali naše osnivanje finansiraju iz budžeta i obavljaju neke funkcije koje se isto finansiraju iz budžeta, sigurna sam da će njima mnogo teže pasti pokušaj donošenja odluke da bojkotuju izbore, nego što bi to bilo nama”, rekla je Jonica.

Prema njenim riječima, često se može čuti da je veliki broj partija teret po građane.

“Socijalisti se ne finasiraju iz budžeta i nijesu teret građanima Crne Gore. Ali smatramo da jesmo nada da u sljedećoj izbornoj godini, ukoliko budemo učestvovali na parlamentarnim izborima, pružimo drugačiji vid političke ponude”, kazala je Jonica.

Ona je istakla da bi novoosnovana stranka uvijek trebalo na izborima da učestvuje samostalno.

“Namjera Socijalista da je da budu drugačiji od postojeće političke ponude, jer su inicijativu za naše formiranje najvećim dijelom pokrenuli oni koji nijesu zadovoljni današnjim načinom vođenja politike”, pojasnila je Jonica.

Ona je objasnila da misli na one trenutke u kojem se govori o bojkotu parlamenta, a “što sjutra već ne važi”.

“Građani zaslužuju da dobiju predstavnike tamo gdje se donose odluke, jer se zakonima koji se donose u Skupštini uređuju životi svih nas”, kazala je Jonica.

Prema njenim riječima, životi građana uređuju se zakonima koji često i ne dopru do javnosti, jer ih pokriju neke druge teme.

“Svaki od tih zakona utiče na kvalitet našeg života, pojedinačno i grupno, svakog dana”, naglasila je Jonica.

Ona je podsjetila da su Socijalisti upisali u statutu da će imati etički odbor, političku akademiju i savjet resornih odbora.

“Etički odbor je potreba, naročito danas kada smo svjesni da je kultura političkog tijela u Crnoj Gori dosegla najniži mogući nivo”, kazala je Jonica.

Kako je pojasnila, da bi uradili ono što je jedan od ciljeva Socijalista – rješavanje važnih društvenih pitanja, potrebno je postaviti neka pravila prvo u svojoj partiji.

“Zbog toga će Socijalisti imati etički kodeks ponašanja svojih funkcionera, kako unutar partije, tako i u javnosti i političkom dijalogu, kako bismo prvo sebi postavili pravila koja ćemo poštovati, a samim tim i imali pravo da tražimo od drugih da na taj način doprinose kvalitetu donošenja odluka u državi”, rekla je Jonica.

Prema njenim riječima, savjet resornih odbora je značajna novina na političkoj sceni Crne Gore, zato što to predstavlja Vladu u sjenci Socijalista.

“Namjera nam je da za svako, sada resorno ministarstvo, ili za ona za koja su smatrali da treba da postoje posebna, formiramo resorne odbore koji će činiti ljudi koji su stručnjaci u tim oblastima i koji će baviti pojavama i problemima, ali i ponuđenim rješenjima”, rekla je Jonica.

Njihov cilj je, kako je naglasila, da ne budu samo puki kritičari pojava određenih rješenja i zakona, nego da za svako kritikovano rješenje, ponude ono bolje, koje će riješiti neke probleme građana.

“Zato će i postojati resorni odbori, kako bi ukazali na ono što nije dobro, na posljedice toga, ali i na moguća rješenja”, rekla je Jonica.

Kako je rekla, nakon praznika započeće aktivnosti dodjeljivanje članskih karata, a nakon prvog kruga i evidencije članova, krenuće sa formiranjem inicijativnih odbora od grada do grada.

“Namjera svega toga je da se svakoj opštini u punom kapacitetu posvetimo, kako bi formirali taj odbor koji će odgovoriti onome zamišljenom načinu, plana i rada i političkog djelovanja Socijalista Crne Gore”, zaključila je Jonica.

Najčitanije