fbpx
NaslovnicaCrna GoraIA: Neophodne korjenite reforme su žrtva političkih trvenja

IA: Neophodne korjenite reforme su žrtva političkih trvenja

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) u izvještaju o napretku Crne Gore potvrdila je da su neophodne korjenite reforme žrtva političkih trvenja, smatraju u u nevladinoj organizaciji Institut Alternativa (IA), dodajući da se evropskim integracijama trebaju posvetiti svi društveno-politički činioci.

Oni navode da se “tapkanje u mjestu, u pregovorima Crne Gore i Evropske unije (EU), najbolje ogleda što je u 30 od 33 poglavlja prepoznat isključivo „ograničeni napredak“.

EK je, kako su kazali iz IA, u svom izvještaju potvrdila da su neophodne korjenite reforme žrtva političkih trvenja.

“Poruke treba shvatiti kao snažan poziv da se svi akteri u društvu, a naročito političke partije, posvete zadacima evropske integracije”, rekli su oni.

Ukoliko se uobičajene ocjene iz izvještaja prevedu na numeričku skalu od jedan do pet, Crna Gora je, kako su rekli iz IA, još jednom dobila slabu trojku.

“Prosječna ocjena napretka ove godine najniža je u posljednjih šest godina i iznosi 3.03 -u odnosu na 3.18 prošle godine). Sa druge strane, prosječna ocjena za presjek stanja je do sada najbolja i iznosi 3.11 – u odnosu na 3.08 prošle godine”, kaže se u saopštenju.

Iz IA podsjećaju da od 2015. godine, EK primjenjuje dva nivoa ocjenjivanja – “presjek stanja” i “ocjenu napretka”.

Oni pojašanjavaju da se prvi nivo odnosi na ocjenu sveukupnog stanja u oblastima koja pokrivaju pojedina poglavlja, dok se drugi nivo fokusira na izdvojenu ocjenu napretka koji je ostvaren u proteklih 12 mjeseci, to jest od objavljivanja prethodnog izvještaja.

Moguće ocjene za presjek stanja su, kako navode iz IA “početna pripremna faza, određeni nivo spremnosti, umjerena spremnost, dobar i visok nivo spremnosti”.

„Nazadovanje“ je, kako navode, najniža ocjena koja se može dobiti po drugom osnovu, a slijede je “odsustvo napretka, ograničeni napredak, dobar napredak i značajan napredak”.

“Tapkanje u mjestu, kada su u pitanju pregovori između Crne Gore i EU, najbolje se ogleda u činjenici da je u čak 30 od ukupno 33 poglavlja prepoznat isključivo „ograničeni napredak“”, rekli su iz IA.

Oni navode da ni ove godine nije prepoznato nazadovanje ni u jednoj obasti, iako je funkcionalnost pravosuđa, kao poseban aspekt u okviru poglavlja 23, ocijenjena lošije nego prošle godine (bez napretka u odnosu na ograničeni napredak).

“Na drugoj strani, sloboda izražavanja je dobila nešto bolju ocjenu -ograničeni napredak u odnosu na prošlogodišnju ocjenu stagnacije”, kaže se u saopštenju.

EK je u izvještaju, kako navode iz IA, naglasila prazninu u administrativnim kapacitetima nakon promjene vlasti, naročito u pogledu upravljanja pregovaračkim procesom.

“Podsjećamo da je i IA nedavno upozorio da se sporom reorganizacijom, slabim kadrovskim planiranjem i uvođenjem neregulisanih konkursa za vršioce dužnosti, rukovodeće pozicije u javnoj upravi dodatno destabilizuju”, kaže se u saopštenju.

Iz IA preciziraju da se to na ono što je Vlada u februaru ove godine i sama ukazala da “značajan odliv ekspertskog kadra iz pregovaračke strukture može nepovoljno uticati na dinamiku ispunjavanja obaveza iz pregovaračkog procesa“.

IA navodi da uprkos najavama o novoj metodologiji proširenja, i grupisanju poglavlja u takozvane klastere, posljednji izvještaj nije odmakao u kvalitetu i sadržaju od ostalih.

“U određenim djelovima, vidi se veći naglasak na političkim preduslovima neophodnih reformi, i u tom smislu, izvještaj sadrži i nivo političke analize uz uobičajene ocjene tehničkih kriterijuma i mjerila”, kaže se u saopštenju.

Iz IA su kazali da je “ipak, situacija na terenu u Crnoj Gori, ali i u drugim zemljama proširenja, odavno prevazišla okvire dosadašnjih godišnjih izvještaja i metodologije proširenja”.

Zbog toga se IA, kako je saopšteno iz te organizacije, pridružila preporukama organizacija iz regiona u okviru TEN mreže (Think for Europe) i CEPS-a iz Brisela.

Preporuke se, kako se navodi, odnose na uvođenje mjera takozvane rane integracije, odnosno faznog članstva, koje bi podrazumijevala i reformu ocjenjivanja svih oblasti, a naročito vladavine prava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije