fbpx
NaslovnicaCrna GoraFCJK organizovao skup zbog neispunjavanja zakonskih obaveza

FCJK organizovao skup zbog neispunjavanja zakonskih obaveza

Podgorica, (MINA) – Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) organizovao je danas skup akademskog i neakademskog osoblja ispred bivšeg Ministarstva kulture u znak protesta zbog neispunjavanja zakonskih obaveza prema toj visokoškolskoj ustanovi.

Iz te visokoškolske ustanove ranije su saopštili da im Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta dva i po mjeseca nije uplatilo mjesečne rate za funkcionisanje fakulteta.

Iz uprave FCJK kazali su da se skupu pridružio veliki broj građana.

„Kako bi se solidarisali sa FCJK i ukazali protest Vladi, koja neispunjavanjem zakonskih obaveza prema Fakultetu ulazi u obračun s jedinom institucijom kojoj je cilj afirmacija montenegristike“, navodi se u saopštenju.
Skup je, kako su rekli iz uprave FCJK, protekao mirno, u akademskom duhu.

Kako su naveli, po završetku skupa Koordinator u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica tri puta je tražio da se obrati građanima i svaki put je bio odbijen od uprave Fakulteta.

Iz uprave FCJK rekli su da je u momentu kad su se građani razilazili i nakon poziva profesora tog fakulteta da je skup završen, Koprivica izašao ispred ulaza bivšeg Ministarstva i ciničnim slanjem poljubaca i gestikulacijom isprovocirao masu.

„Kao eksponent Miloševićeve i Šešeljeve politike Dragan Koprivica je 90-ih godina specijalizirao sve metode i tehnike raspirivanja mržnje i provociranja građanski i antifašistički okupljenih masa. Te je svoje sposobnosti i danas pokazao“, navodi se u saopštenju uprave FCJK.

Prema njihovim riječima, provociranjem okupljenih građana po završetku skupa, Koprivica, „kao činovnik Vlade Crne Gore, jedini je koji snosi odgovornost za ono što je uslijedilo“.

Iz uprave FCJK zahvalili su svim okupljenim gtrađanima koji su došli da ih podrže.

„Uprkos tome što svjesno rizikuju. jer ova Vlada sprovodi revanšizam i odmazdu prema neistomišljenicima“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije