fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU i NATO preduslov dugoročnog mira

EU i NATO preduslov dugoročnog mira

Podgorica, (MINA) – Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) i NATO glavni je preduslov garancije dugoročnog mira i stabilnosti na tim prostorim, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On se sastao danas u Tel Avivu sa ministrom za regionalnu saradnju Izraela, Icahom Cahi Hanegbijem.

Bošković je, kako je saopšteno iz reosrnog Ministarstva, ukazao na značaj produbljivanja saradnje savezničkih i partnerskih zemalja u cilju što efikasnijeg suočavanja sa bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava međunarodna zajednica.

On je istakao značaj odbrambene saradnje zemalja Zapadnog Balkana i naglasio da integracija regiona u EU i NATO predstavlja glavni preduslov garancije dugoročnog mira i stabilnosti na tim prostorima.

Bošković je, navodi se, informisao sagovornika o aktuelnim projektima i budućim planovima za dalji razvoj crnogorskog odbrambenog sistema.

Hanegbi je istakao da je Izrael spreman da se aktuelna bilateralna saradnja sa Crnom Gorom ojača na svim nivoima.

On je naveo da je zadovoljan činjenicom da punopravno članstvo Crne Gore u NATO pruža ne samo garanciju nacionalne i regionalne bezbjednosti, već i preduslov za unapređenje ekonomskog prosperiteta države.

Bošković se sastao i sa zamjenikom generalnog direktora Direktorata za međunarodnu odbrambenu saradnju u Ministarstvu odbrane Izraela (SIBAT), Polom Fridbergom, kojeg je informisao da je Ministarstvo odbrane snažno posvećeno modernizaciji Vojske Crne Gore i ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti.

Fridberg je, kako je saopšteno, čestitao Boškoviću na rezultatima koje je Crna Gora ostvarila na svom evroatlanskom putu, posebno na polju modernizacije Vojske.

Najčitanije