fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Temeljni ugovor ne može biti povod za smjenu nove vlasti

Đukanović: Temeljni ugovor ne može biti povod za smjenu nove vlasti

Podgorica, (MINA) – Temeljni ugovor između države i Srpske pravoslavne crkve ne može biti povod za smjenu aktuelne vlasti u Crnoj Gori, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je u intervjuu za Danas, na pitanje da li temeljni ugovor može „koštati” aktuelnu vlast, rekao da ne vjerujem da to može biti povod za njenu smjenu.

Tu se, kako je naveo, više radi o odmjeravanju snaga unutar vladajuće koalicije.

„I o ubiranju poena ko će imati više zasluga za taj “istorijski čin”. Ko će zbog toga obezbijediti bolje mjesto kod srpske crkve i države, u “srpskom svetu”, dodao je Đukanović.

Govoreći o promjeni vlasti u Crnoj Gori, on je rekao da se to jednom moralo dogoditi.

„Promjena vlasti jedne partije ili koalicije okupljene oko nje kao stožera, poslije tri decenije neprekidnog trajanja, jednostavno se morala jednom dogoditi“, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da se promjena desila u nepovoljnom trenutku za državu, imajući u vidu gibanja u regionu i na globalnom planu.

„Međutim, vjerujem da će i ovo iskustvo proevropske snage pravilno razumjeti i valorizovati i da ćemo, kroz aktuelnu praksu sa novom većinom, znati više da cijenimo svoju državu i ono što smo stvorili tokom tri decenije“, kazao je Đukanović.

Na kraju, kako je naveo, i međunarodnim partnerima je izbijen iz ruku argument da u Crnoj Gori nikada nije bilo smjenjivosti vlasti demokratskim putem.

Na pitanje da li je razočaran odnosom Evropske unije (EU) prema regionu, Đukanović je kazao da nikad nije bio „ni posebno očaran tim odnosom“.

„Ja samo realno, vođen višedecenijskim političkim iskustvom, sagledavam situaciju. I ponavljam, bez obzira što ni u životu, a kamoli u politici, nije dobro nemati alternativu, da evropska integracija za Zapadni Balkan nema alternativu. A rekao bih da isto važi i za EU“, naveo je Đukanović.

Govoreći o prelamanju interesa velikih sila u regionu, on je istakao da „moramo izbjeći istorijsku zamku u kojoj u potkusurivanju interesa velikih, najčešće stradaju mali, što su naša gorka istorijska iskustva“.

„Vjerujem da je u najboljem interesu i Rusije i EU, Rusije i Zapada, da nađu najmanji zajednički imenitelj koji će otvoriti perspektivu razvoja najboljih odnosa za sve, u interesu čovječanstva. Tada će i nama na Balkanu biti mnogo lakše“, dodao je Đukanović.

Povodom njegovih poređenja aktuelne politike Srbije i one s kraja prošlog vijeka, odnosno između Aleksandra Vučića i Slobodana Miloševića, Đukanović je rekao da nije „personalizovao politiku Srbije“.

„Već sam rekao, i pri tome ostajem, da današnja politika Beograda najviše podsjeća na devedesete. Koristi se ista retorika, samo što su mjesto i akteri drugi“, zaključio je Đukanović.

Najčitanije