fbpx
Naslovnica Crna Gora Đukanović: Evropska perspektiva regiona realna i dogledna

Đukanović: Evropska perspektiva regiona realna i dogledna

Podgorica, (MINA) – Zapadni Balkan svjedoči podizanju pažnje Evropske unije (EU) što je obećavajuća poruka da je evropska perspektiva regiona realna i dogledna, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je rekao da je, na poziv predsjednika Vlade Albanije, danas održan samit zapadno-balkanske šestorke.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, podsjetio da je to treći u nizu sastanak na tom nivou u vrlo kratkom periodu.

„Nedavno smo održali sastanak u sličnom sastavu na Brdu kod Kranja, nakon toga imali sastanak sa visokim predstavnikom EU, gospodinom Boreljom, ovo je treći sastanak, a u najavi je još nekoliko sastanaka počev od samita Berlinskog procesa“, naveo je Đukanović.

Riječ je, kako je kazao, očigledno o pojačanoj frekvenciji sastajanja na najvišem nivou u regionu uz učešće visokih predstavnika EU.

„To po meni svjedoči na podizanje nivoa pažnje od strane Evrope prema regionu Zapadnog Balkana i šalje jednu obećavajuću poruku da bi ta evropska budućnost Zapadnog Balkana mogla biti i realna i dogledna“, rekao je Đukanović.

To je, kako je kazao, svakako bila prilika da se razgovara o dva aspekta evropske perspektive regiona.

„Govorili smo o geopolitičkom aspektu ali, rekao bih, tu nemam ništa novo da kažem, stavovi Crne Gore su poznati, što je manje Evrope na Zapadnom Balkanu, to je više prostora za one koji djeluju sa antievropskih pozicija“, naveo je Đukanović.

On je kazao da misli da se ta poruka razumjela u Briselu i u važnim evropskim centrima.

„Očekujem dalji pojačan angažman EU na prostoru našeg regiona, što je veoma ohrabrujuće i za ono što su evropske aspiracije Crne Gore“, dodao je Đukanović.

Kako je naveo, drugi aspekt o kojem se razgovaralo jeste realizacija ekonomsko investicionog plana, kojeg je prije otprilike godinu predstavio komesar EU, Oliver Varhelji.

„U međuvremenu smo imali aktivnosti nacionalnih vlada, i crnogorska vlada je prije otprilike godinu predstavila svoje projekte koje kandiduje za taj investicioni okvir“, rekao je Đukanović.

Crna Gora je, kako je kazao, kandidovala desetak projekata, a neki su zaista veoma važni.

„Tiču se ključnih projekata u oblasti putne infrastrukture, kandidovana je sljedeća dionica auto puta od Mataševa do Andrijevice, prva dionica jadransko-jonskog auto puta, kandidovana je ozbiljna rekonstrukcija željeznice od Bara prema Vrbnici, prema granici sa Srbijom, i od Podgorice prema Tirani“, naveo je Đukanović.

On je dodao da je kandidovan nedostajući dio puta između Podgorice i Sarajeva od Šćepan Polja do Foče i nekoliko veoma važnih projekata u oblasti informatičke i komunalne infrastrukture.

„Sada je pred nama, očigledno, nekoliko veoma važnih mjeseci kada treba analizirati projektnu dokumentaciju na tim projektima da bi već na jesen sredstva koja su namijenjena za infrastrukturni razvoj Zapanog Balkana bila operativna“, naveo je Đukanović.

On je kazao da vjeruje da će Vlada i nadležne agencije obaviti svoj dio posla, i da će Crna Gora spremno sačekati taj termin.

„Vjerujem da je riječ o nekom oktobarskom terminu ove godine, kada bi ozbiljna sredstva mogla biti na raspolaganju da krenemo sa fazom fizičke realizacije infrastrukturnih projekata koji će bolje povezivati Crnu Goru i region Zapadnog Balkana sa EU“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je sastanak bio vrlo produktivan i da se vraća sa više optimizma nego ranije.

Najčitanije