fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Crnoj Gori se malo govori o ratnim zločinima

U Crnoj Gori se malo govori o ratnim zločinima

Podgorica, (MINA) – Skoro polovina mladih do 21 godine smatra da se u Crnoj Gori malo govori o ratnim događajima iz 90-ih, pokazalo je istraživanje koje je uradio CEDEM za potreba Inicijative mladih za ljudska prava (IYHR).

Istrazivanje je urađeno u okviru projekta “Odgovornost za prošlost” koji implementira IYHR, a koji su podržali Evropska unija i Ministarstvo javne uprave.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, istraživanje je pokazalo i da svega 12 odsto ispitanika smatra da se učestalo govori o ratnim dešavanjima

Najveći broj ispitanika, oko 26 odsto, smatra da su za dešavanja i sukobe 90-ih krive strane sile, 23 odsto smatra da je krivac nacionalizam na svim stranama, svaki peti građanin smatra da su odgovorne političke elite koje su pokrenule ratove, dok 9,4 odsto ispitanika krivi Srbiju i srpski nacionalizam.

Milan Radović iz YIHR-a kazao je da Crna Gora nosi teret ratnih zločina, jer nijesu procesuirani svi odgovorni za ratne zločine, osim par najniže rangiranih.

„Niti je utvrđena komandna odgovornost, niti je uspješna reparacija i povratak, niti smo se suočili“, dodao je Radović.

On je podsjetio da se danas obilježava 28 godina od stradanja porodice Klopuh blizu Plužina, i da će se za nekoliko dana navršiti četvrt vijeka od genocida u Srebrenici, ali se o tome, kako je naveo, malo zna u Crnoj Gori.

„Znanje o ratnim zločinima je na jako niskom nivou, i uglavnom se odnosi na slučajeve poput Dubrovnika, Morinja ili Bukovice. Međutim, postoje i oni o kojima ni mladi, ali ni stariji, nijesu upoznati da su se uopšte i dogodili, a dogodili su se u Crnoj Gori“, kazao je Radović.

Kako je kazao, Crna Gora je, takođe, aktivno učestvovala i u ratnim dejstvima u regionu i to na razne načine.

„Osim slučajva o kojima se priča, u Cnoj Gori se desilo mnogo zločina. Nažalost, ti ratni zločini su na kraju, kroz prizmu tužilaštva i sudstva, “izgubili“ elemente ratnih zločina“, rekao je Radović.

On je rekao da veoma mali broj ljudi zna i za ubistvo koje je počinio rezervista 24. februara 1995. godine u Nikšiću na noć Ramazana.

„Tada je organizovana grupa po zajedničkom dogovoru i sa zajedničkom namjerom izvršenja teškog krivičnog djela, do zuba naoružana i maskirana, u noćnim satima upala u porodičnu kuću porodice Čelebić i ubila Refiku Čelebić, majku troje djece“, kazao je Radović.

Iako se, kako je rekao, vodio sudski postupak u kom su nedvosmisleno iznijeti dokazi da je ubistvo počinjeno iz dva različita oružja, od trojice osumnjičenih osuđen je samo jedan, dok je drugi osumnjičeni za ubistvo oslobođen i pritom je od države naplatio skoro pola miliona EUR.

Istraživanje je urađeno u periodu od 10. maja do 2. juna, na uzorku od 1,1 hiljadu ispitanika.

Najčitanije