fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoRemdesivir prvi lijek protiv korone dozvoljen u EU

Remdesivir prvi lijek protiv korone dozvoljen u EU

Brisel, (MINA) – Evropska komisija (EK) dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet lijeka Remdesivir, koji je postao prvi medikament za liječenje COVID-19 sa dozvolom na nivou Evropske unije (EU).

U Briselu navode da je odobrenje za Remdesivir izdato po ubrzanom postupku nakon preporuke Evropske agencije za ljekove koju su usvojile i države članice EU 27.

Dodaje se da je izdavanje odobrenja trajalo samo sedam dana od preporuke Evropske agencije za ljekove u odnosu na uobičajenih 67 dana koliko je EK najčešće potrebno da bi odobrila neki proizvod.

Komesarka zadužena za zdravlje Stela Kiriakides naglašava da je ovim učinjen značajan korak u borbi protiv virusa, prenosi Tanjug.

“Činjenica da smo odobrenje dali za manje od mjesec od podnošenja zahtjeva, pokazuje koliko je EU spremna da što brže reaguje kada se pojavi neki novi lijek. Prevrnućemo svaki kamen pokušavajući da obezbijedimo efikasno liječenje ili vakcinu protiv koronavirusa”, izjavila je Kiriakides.

U Komisiji navode da je Remdesivir sada dozvoljen za uslovno stavljanje u promet što je jedan od mehanizama EU da bi se osigurao rani pristup ljekovima potrebnim kao odgovor na hitne situacije kao što je trenutna pandemija.

Najčitanije

Azerbejdžancu koji se bavi nekretninama isplaćeno 127,82 hiljade EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Najveća bruto mjesečna zarada u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila...