fbpx
NaslovnicaCrna GoraPožar u NP Lovćen pod kontrolom

Požar u NP Lovćen pod kontrolom

Podgorica, (MINA) – Požar na području Nacionalnog parka (NP) Lovćen u blizini katuna Majstori, koji je izbio u ponedjeljak, pod kontrolom je, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Kako su kazali, otežavajuća okolnost bila je što je duvao jači južni vjetar.

Šef Službe zaštite NP Lovćen, Đorđe Kaluđerović, kazao je da, iako je vatrena stihija danas lokalizovana na području NP, u prijepodnevnim satima opet je došlo do njenog aktiviranja usljed jakog vjetra.

“U ovom trenutku gori suva trava i nisko rastinje, u manjem intenzitetu. Međutim, nadamo se da će niske temperature tokom noći učiniti svoje i da ćemo uspjeti da požar držimo pod kontrolom. Crkvi u katunu Majstori, kao i ostalim objektima, za sada ne prijeti opasnost“, kazao je Kaluđerović.

Navodi se da Služba zaštite NP Lovćen u komunikaciji sa komandirom Službe zaštite i spasavanja Prijestonice Cetinje, preduzima sve potrebne mjere kako bi u potpunosti suzbili požar.

“Predsjednik lovačkog društva Budve, Nebojša Lučić, iskazao spremnost da se sa svojim članovima i volonterima uključi u akciju gašenja zaštićenog područja, ukoliko bude bilo potrebe”, kaže se u saopštenju.

Služba zaštite Parka je i dalje na terenu i apeluje na sve korisnike prostora da se sa pažnjom odnose prema ukupnim vrijednostima tog zaštićenog prirodnog područja.

Najčitanije