fbpx
NaslovnicaCrna GoraKalezić: Vlada i Skupština da nastave rad na Zakonu o životnom partnerstvu

Kalezić: Vlada i Skupština da nastave rad na Zakonu o životnom partnerstvu

Podgorica, (MINA) – Izvršni direktor nevladine organizacije Kvir Montenegro Danijel Kalezić pozvao je Vladu i Skupštinu da nastave proces dopunjavanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i da pomognu LGBT osobama u saniranju posljedica koje je kovid pandemija ostavila na tu zajednicu.

Kalezić je to rekao na devetom Montenegro Prajdu održanom u Podgorici, pod sloganom “Ljubav, ljudi”.

Povorka je prošla bez incidenta, a učesnici su prošetali ulicama u užem centru grada.

Kako je kazao Kalezić, Zakon o partnerstvu lica istog pola počeo je da se primjenjuje, ali 26 zakonskih akata i podakata još uvijek nijesu dopunjeni.

On je zbog toga je pozvao Vladu i Skupštine da, nakon dva utvrđenja predloga izmjena i zakona, završe taj proces.

Kalezić je pozvao i da se riješi problem trans zajednice, a odnosi se na nestašicu hormonalne terapije.

“Nema potrebe da se lijek koji se može nabaviti vani, ne može dobiti u Crnoj Gori”, rekao je Kalezić, dodajući da nema više vremena za čekanje.

Treći zahtjev odnosi se, kako je rekao Kalezić, na nastavak procesa za kreiranje i usvajanje Zakona o rodnom identitetu na osnovu samodređenja.

On je rekao da je proces u roku i da oni kao LGBT zajednica zahtijevaju da bude nastavljen.

Kalezić je pozvao i na unapređenje pravosudne prakse.

“Mi znamo da nemamo standardizovano postupanje institucija u odnosu na govor mržnje i zločin iz mržnje prema nama”, kazao je on.

Zahtjev koji Organizacini odbor ima ove godine je, prema riječima Kalezića, saniranje negativnih ekonomskih posljedica koje je kovid pandemija izazvala pripadnicima LGBT zajednice.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je rekao da je Vlada uvijek na strani ljudi koji misle da su možda nekako ugroženi ili da njihova prava nijesu do kraja zadovoljna.

Kako je kazao, to je ideja Vlade i ne žele nikakvu diskriminaciju po bilo kom osnovu.

“Kome god znači naša podrška i prisustvo ima je blanko. Raduje me da nema nikakvih tenzija oko Prajda. Ja navijam da se i druga pitanja, koje opterećuju društvo, tretiraju na ovaj lepršav način”, rekao je Abazović.

Odgovorajući na pitanje da li će brzo uslijediti usklađivanju Zakona o partnerstvu lica istog pola, Abazović je rekao da implementacija zakona je “naša boljka” i da treba raditi da se to brže izvodi.

Usvajanje tog zakonskog rješenja prošle godine u Skupštini je, kako je dodao, bio veliki korak i treba nastaviti u tom pravcu.

“Moj osjećaj je dok smo okruženi ovim ljudima da i oni znaju da se stvari pomjeraju sa žrtve tačke”, poručio je Abazović.

Ministar finansija Milojko Spajić, kazao je da se ovim šalje poruka da su ovakvi dani jedna normalna stvar za Crnu Goru.

“Crna Gora ne smije da robuje nikakvim fobijama, homofobijama, ksenofobijama, crkvenim fobijama, bilo kakvim fobijama. Mi smo otvoreno društvo za sve, sve različitosti treba da poštujemo, njegujemo, to je naša snaga”, rekao je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je poručio da inkluzivnog ekonomskog razvoja nema bez inkluzivnog društva.

“Upravo iz tog razloga mi smo danas ovdje, ovo je jedan od načina na koji pokazujemo da podržavamo u potpunosti inkluziju u društvu u svakom smislu”, dodao je Milatović.

Osim Abazovića, Spajića i Milatovića, prisustni su bili i ministarka javne uprave, društva i medija Tamara Srzentić i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Prajdu su prisustvovali i ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, predstavnici Građanskog pokreta URA Jovana Marović, Božena Jelušić, poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, funkcioner te partije Marko Rakočević, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, ombudsman Siniša Bjeković sa saradnicama, kao i brojni građanski aktivisti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije