fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoJavni funkcioneri da se uzdrže od govora koji izaziva mržnju

Javni funkcioneri da se uzdrže od govora koji izaziva mržnju

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) je u utorak, u izjavama premijera Zdravka Krivokapića i odbornika Demokratske partije socijalista Milovana Jankovića, uočila govor mržnje, saopštili su iz te nevladine organizacije.

Iz HRA su poručili da osuđuju takvo ponašanje i apelovali na javne funkcionere da se uzdrže od govora koji izaziva mržnju.

Krivokapić je, kako su podsjetili, Crnogorsku pravoslavnu crkvu nazvao “takozvanom” i “nevladinom organizacijom”, i istakao “da je njen jedini cilj bio ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu”.

Na taj način, kako su kazali iz HRA, Krivokapić je mogao da povrijedi vjerska osjećanja vjernika i vjernica te zajednice, ali i da podstakne mržnju prema njima.

“Podsjećamo da je ranije predsjednik Milo Đukanović, Srpsku pravoslavnu crkvu nazivao “kvazivjerskom zajednicom”, “koja pokušava da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu”, “koja je odgovorna za genocid u Srebrenici””, rekli su iz HRA.

Oni su ocijenili da su te izjave takođe mogle da povrijede vjerska osjećanja vjernika i vjernica, kao i da podstaknu mržnju prema njima.

“Radi se o najvišim državnim funkcionerima koji imaju posebnu obavezu da djeluju u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, prema kome su vjerske zajednice odvojene od države, i da ne podstiču mržnju”, istakli su iz HRA.

Oni su podsjetili da je Janković iznio “posebno neprimjeren” komentar na račun potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, poručivši mu “Sram te bilo, mrtvi ti se otac u grobu prevrće”.

Janković je tom prilikom, kako su naveli iz HRA, dodao da ni Abazoviću, ni Krivokapiću, ni ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću “nema mjesta u Crnoj Gori”.

“Sve navedene vrste govora izazivaju i podstiču mržnju i takav govor ne smije postati opšte pravilo”, istakli su iz HRA.

Oni su podsjetili da je izazivanje i podsticanje mržnje izričito zabranjeno Ustavom, Krivičnim zakonikom, Zakonom o zabrani diskriminacije, a u slučaju odbornika Skupštine Prijestonice i Poslovnikom o radu te skupštine.

“Verbalno izazivanje i podsticanje mržnje je uvod u fizičko nasilje, pa tome svako ko ima nadležnosti i javni uticaj mora da se suprotstavi”, rekli su iz HRA.

Oni su poručili da najviši državni funkcioneri, kao i predsjedavajući skupštinama lokalnih samouprava i Skupštine Crne Gore, imaju posebnu odgovornost.

“Crnogorski parlamentarizam je s razlogom uživao ugled u regionu i isticao se elementarnim uvažavanjem i najžešćih političkih protivnika i taj dosegnuti civilizacijski standard se ne smije urušiti”, zaključili su iz HRA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije