fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoGradnja nove bolnice u Pljevljima počinje naredne godine

Gradnja nove bolnice u Pljevljima počinje naredne godine

Podgorica, (MINA) – Izgradnja nove opšte bolnice u Pljevljima započeće u toku naredne godine, najavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je, tokom radne posjete pljevaljskim zdravstvenim ustanovama, kazala da je u Opštoj bolnici Pljevlja počelo snimanje na novom digitalnom rendgen aparatu i navela da će do kraja ove ili početkom naredne godine ta zdravstvena ustanova dobiti novi skener.

„Svakako najvažnija vijest za stanovnike te opštine je da će, u toku naredne godine, započeti izgradnja nove Opšte bolnice (OB)“, rekla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, to je projekat koji je više od deset godina obećavan građanima Pljevalja.

Borovinić Bojović je istakla da će se taj projekat realizovati uz angažman svih nadležnih institucija kako bi, kako je dodala, konačno ugledao svjetlost dana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je danas sa direktorom Opšte bolnice Pljevlja Sašom Grbovićem i kolegama obišla pacijente na COVID odjeljenju.

Ona je navela da su konstatovali da je, u ovom trenutku, broj pacijenata koji se hospitalno liječe manji u odnosu na prethodne sedmice.

Kako je poručila, posebno raduje to što, od posljednjeg talasa pandemije, pacijenti u toj bolnici koriste neinvazivnu ventilaciju.

“Naravno, moramo imati u vidu da se radi o izuzetno teškim pacijentima, čija je prognoza nezivjesna, zbog prirode njihove osnovne bolesti i komorbiditeta, kao i zbog koronavirusa“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je obišla Odjeljenje radiologije na kojem se trenutno obavlja snimanje novim digitalnim rendgen aparatom.

Taj aparat, prema njenoj ocjeni, značajno je bolji od onog koji se do sada koristio i koji je bio star 30 godina.

„Nadam se da ista sudbina neće zadesiti i novi digitalni aparat i da ćemo svjedočiti većim i češćim nabavkama važnih dijagnostičkih sredstava“, navela je Borovinić Bojović.

Kako je rekla, prednost tog aparata je u tome što je zračenje mnogo manje, a vrijeme trajanja pregleda značajno kraće.

„Veoma važna vijest je da će skener u OB Pljevlja stići najkasnije krajem ove ili početkom naredne godine, a tehnički uslovi za njegovo postavljanje već postoje“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da se, na sastanku sa načelnicima odjeljenja OB, upoznala sa svim problemima u funkcionisanju bolnice, kao i nedostatkom kadra, koji je “osnovni i suštinski problem”.

„Zbog takvih problema krenućemo u analizu i u obezbjeđivanje kvalitetnijih uslova za život medicinskog kadra. Započećemo, nadam se, veoma brzo aktivnosti na izgradnji stambenih jedinica za zdravstvene radnike, ljekare i zdravstveno osoblje“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da su je kolege upoznale i sa činjenicom da imaju veliki broj nekontrolisanih ili loše kontrolisanih bolovanja, na kojima su pojedini zdravstveni radnici i “po više godina zaredom”.

To je, kako je kazala Borovinić Bojović, problem koji mora da se rješava sistemski.

„Komisija koja se bavi problematikom bolovanja formirana je nanovo u Ministarstvu i maksimalno ažurno će raditi svoj posao u narednom periodu“, rekla je Borovinić Bojović.

Grbović je kazao da su ih obradovale vijesti o izgradnji bolnice koja je, kako je rekao, najavljivana već više puta, ali od toga do sada nije bilo ništa.

„Ovo su prvi konkretni koraci ka realizaciji tog projekta, kako za izgradnju bolnice, tako i za rješavanje stambenih pitanja medicinskih radnika u Pljevljima”, rekao je Grbović.

Na taj način, kako je rekao, ljudi će biti motivisali da ostanu u tom gradu, a bolnica će dobiti odgovarajući broj ljekara.

On je naveo da će, uz pomoć novog digitalnog rendgen i skenera aparata “zdravstvena zaštita građana Pljevalja biti zaokružena u potpunosti”.

Grbović je dodao da je, tokom današnje posjete, Borovinić Bojović mnogo pomogla sugestijama u vezi sa organizacijom rada, kao i liječenjem pacijenata.

„Zajedno smo obišli COVID odjeljenje, gdje je Borovinić Bojović praktično odradila veliku vizitu, obišla svakog pacijenta pojedinačno, ohrabrila ih, a nama dala sugestije za njihovo dalje liječenje“, istakao je Grbović.

Iz Ministarstva su kazali da je Borovinić Bojović, tokom posjete Pljevljima, obišla Dom zdravlja i uvjerila se u funckionsanje zdravstvene zaštite na primarnom niovu u toj sjevernoj opštini u vrijeme pandemije izazvane virusom korona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

kruzer

U kotorskoj luci tri broda

Kotor, (MINA-BUSINESS) - Kotorska luka primila je tri broda. Na vezu je Viking Jupiter sa...