fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoDovoljna jedna vakcina poslije infekcije

Dovoljna jedna vakcina poslije infekcije


Podgorica, (MINA) – Osobe koje su preboljele kovid 19, ukoliko započinju vakcinaciju unutar šest mjeseci od oporavka, smatraju se kompletno vakcinisanima kada dobiju samo jednu dozu vakcine, navodi se u preporukama koje je usvojilo Stručno tijelo za imunizacije.

U preporukama se, kako piše Dan, ističe i da se tim osobama druga doza vakcine može dati nakon isteka pet mjeseci od aplikacije jedne doze vakcine.

“Ukoliko su osobe nakon prebolijevanja primile dvije doze vakcine (s obzirom na dosadašnje preporuke u Crnoj Gori), treća doza se preporučuje najranije pet mjeseci nakon kompletiranja vakcinacije”, navodi se u preporukama.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazali su da se kombinovanje vakcina u primovakcinaciji (prva i druga doza) preporučuje ukoliko je nakon prve doze došlo do ozbiljnih neželjenih događaja ili kada je kao druga doza nedostupna vakcina od istog proizvođača.

“Za sada postoje dobro dokumentovana iskustva kada je u pitanju kombinovanje „astra -zeneka“ i „fajzer“ vakcine, kao i manja iskustva u kombinovanju „sinofarma“ i „fajzera”, kažu iz IJZ-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Krapović: Države ZB moraju imati mjesto u evropskim strukturama

Podgorica, (MINA) – Države Zapadnog Balkana (ZB) moraju imati svoje mjesto u evropskim strukturama,...