fbpx
NaslovnicaCovid19Crna Gora ispunjava uslove za ulazak na zelenu listu EU

Crna Gora ispunjava uslove za ulazak na zelenu listu EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, prvi put u posljednjih godinu, ispunjava uslove za ulazak na zelenu listu Evropske unije (EU), za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom sljedećeg mjeseca, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

„Da li će tako biti – zavisi od svih nas“, poručila je Borovinić Bojović i podsjetila da je u julu prošle godine EU skinula Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja i zatvorila granice za crnogorske državljane.

Ona je rekla da Crna Gora od nedjelje ispunjava uslove koje je propisao Evropski centar za prevenciju bolesti (ECDC) za uvrštavanje države na zelenu listu EU.

„Ukoliko Crna Gora i u narednom periodu bude nastavila da održava dosadašnji rezultat u borbi protiv epidemije ili čak i dalje da unapređuje epidemiološku situaciju, mi se nadamo da bismo kada EU početkom jula bude ažurirala zelenu listu mogli da budemo dio nje“, navela je Borovinić Bojović.

To bi, kako je kazala, za građane značilo da, poslije otprilike godinu, mogu da putuju bez ograničenja uz poštovanje eventualnih posebnih uslova svake države članice.

Institut za javno zdravlje (IJZ) svakog dana prijavljuje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) broj novootkrivenih slučajeva koronavirusa, preminulih i testiranih.

IJZ, kako su naveli iz Ministarstva zdravlja, svakog utorka, kroz Evropski sistem za nadzor, prijavljuje broj datih vakcina po starosnim grupama i opštinama.

Na osnovu svih tih podataka, EU odlučuje o tome koja će se država naći na zelenoj listi.

Iz Ministarstva su objasnili da ECDC propisuje da je nužno ispuniti jedan od dva propisana uslova.

Prvi uslov je, kako su naveli, da je četrnaestodnevna kumulativna stopa na 100 hiljada stanovnika ispod 75, i da je procenat novopozitivnih na testiranju ispod jedan odsto.

Drugi uslov je, kako su kazali, da je četrnaestodnevna kumulativna stopa na 100 hiljada stanovnika ispod 50, i da je procent novopozitivnih na testiranju ispod četiri odsto.

Borovinić Bojović kazala je da je od 6. juna do subote četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika u Crnoj Gori 39,55 i da je ta vrijednost ispod 50 prvi put od septembra prošle godine.

U isto vrijeme, kako je navela, procenat novopozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih u posljednje dvije sedmice je 1,49.

„To znači da, po oba parametra, trenutno ispunjavamo uslove za uvrštavanje na zelenu listu EU. Svjesni smo, međutim, činjenice da se lista ažurira na dvije sedmice“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da će Crna Gora nastaviti redovno, tačno i istinito da izvještava o stanju u državi.

Borovinić Bojović je dodala da se nada da će kada dođe vrijeme da se uslovi ulaska u zemlje članice EU ažuriraju, a Crna Gora i dalje bude ispunjavala propisane uslove, Unija ohrabriti, nagraditi i vrednovati profesionalan, transparentan i dosljedan pristup Crne Gore u nadzoru, praćenju i izvještavanju o epidemiološkoj situaciji u zemlji.

„U nastojanju da postanemo dio EU, poštujemo evropska pravila, nadajući se da ćete prepoznati naš trud i naša zalaganja“, poručila je Borovinić Bojović.

Bez suštinskih napora, kako je istakla, nema suštinskih pomaka.

„Zahvaljujem svakoj članici EU i svim međunarodnim organizacijama na dosadašnjoj i budućoj pomoći Crnoj Gori. Naš uspjeh je uspjeh i svih vas koji ste kontinuirano i nesebično bili na raspolaganju Crnoj Gori i pomagali joj kao svome“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je odala priznanje i crnogorskim građanima koji su, kako je rekla, besprijekorno odgovorili zajedničkom zadatku – otključavanju Crne Gore i povratku što je više moguće, životu prije korone.

„Crna Gora, za razliku od ranijeg perioda, sada živi, radi i zarađuje. To je bio naš cilj koji smo, zahvaljujući građanima, i postigli“, zaključila je Borovinić Bojović.

Najčitanije