fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBorovinić Bojović: Od nula vakcina do oko 1,3 miliona obezbijeđenih doza

Borovinić Bojović: Od nula vakcina do oko 1,3 miliona obezbijeđenih doza


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se u poslednjih godinu od nula vakcina i nula vakcinisanih došlo do oko 1,3 miliona obezbijeđenih doza i blizu 60 odsto punoljetnih građana koji su imunizovani, kazala je ministarska zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Uveliko se daje i treća doza. To je prvi i najvažniji rezultat vašeg zdravstvenog sistema u posljednjih godinu”, kazala je Borovinić Bojović, povodom godišnjice rada Vlade.

Ona je rekla da se od ukupnog broja zaraženih korona virusom, oporavilo 98,5 odsto građana.

Borovinić Bojović je istakla da je uvedena Nacionalna digitalna COVID potvrdu i da se do kraja godine očekujemo da se Crna Gora pridruži Evropska unija (EU) digitalnoj COVID potvrdi.

Ona je navela da Ministarstvo pratimo i nadzire epidemiju, za šta su dobili pohvalu i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen tokom njene posjete Inistitu za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

“Tokom cijele prošle godine urađeno je samo 130 hiljada testova, a do danas smo premašili i 700 hiljada, dakle – oko šest puta više”, kazala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, zalihe kiseonika u Kliničkom Centru Crne Gore uvećane su trostruko.

“Opšta bolnica (OB) Pljevlja je prvi put dobila kiseonik, u OB Kotor su prošireni kapaciteti, a u toku su radovi u OB Bar, SB Brezovik i OB Cetinje”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da je osim vakcina, u Crnoj Gori u kontinuitetu najsavremenija terapija protiv COVID 19 infekcije koju je odobrila Agencija za ljekove i medicinska sredstva.

Borovinić Bojović je rekla da za razliku od prošlogodišnjih zatvorenih bolnica, ove godine sve zdravstvene ustanove rade punim kapacitetom.

“Za manje od godinu, tehnički smo povezali Vašeg izabranog doktora sa specijalistima koji vam trebaju. Na licu mjesta, nakon pregleda kod specijaliste, dobijate sve neophodne termine. Stižete brže do svojih ljekara”, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se privode kraju pregovori o konačnom smanjenju cijena ljekova u Crnoj Gori i da se više nećete tražiti od prijatelja da kupuju ono što Vam treba u zemljama okruženja.

Borovinić Bojović je rekla da je Ministarstvo zdravlja obezbijedilo više od 20 miliona donacija od strateških partnera Sjedinjenih Američkih Država, EU i, u okviru nje, Njemačke.

“Obezbijedili smo milion i dvije stotine hiljada eura za skener i angio salu u KCCG. Najveća zdravstvena ustanova je dobila i svoju PCR laboratoriju sa čak dva aparata. Samo za godinu, u KCCG je uloženo preko dva miliona EUR”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da su iz domaćih i međunarodnih donacija kao i iz budžeta obezbijeđeni CT skeneri za bolnice u Pljevljima, Cetinju, Baru i Ulcinju.

“Magnetna rezonanca je obezbijeđena za OB Berane. Digitalni RTG za: Podgoricu, Pljevlja, Brezovik, Bar, Budvu. PCR laboratorije su dobili DZ Bijelo Polje, DZ Berane, KCCG i IJZCG. Digitalni 3D mamograf je dobio DZ Podgorica, pokretni RTG OB Bar, ultrazvuk DZ Podgorica, DZ Budva, OB Bar”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da se renovira više domova zdravlja i bolnica širom zemlje.

“Tuzi i Petnjica više ne zavise ni od koga.
Imaju svoje jedinice hitne pomoći, a uskoro očekujemo da isto obezbijedimo stanovnicima Šavnika, Plužina i Gusinja”, rekla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, ponovo je pokrenut skrining program za prevenciju malignih bolesti.

“Prvi put u istoriji zdravstvenog sistema, vrši se akreditacija laboratorija i mapiranje zdravstvenog sistema. IJZCG je ranije akreditovao PCR nalaze koji je sada priznaju u cijelom svijetu. Samostalno ćemo raditi i prepoznavanje mutacija virusa”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da su prvi put u istoriji zdravstva u jednoj godini odobrene 263 specijalizacije i 79 užih specijalizacija.

“Ostvarena je saradnja sa uglednim njemačkim Institutom Robert Koh i dogovoreno je usavršavanje naših ljekara u Berlinu i Parizu.
Takođe, prvi put u istoriji zdravstveni sitem Crne Gore učestvovao je na svjetskom zdravstvenom samitu u Berlinu”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je u zavisnosti od usvajanja budžeta, najavljeno konačno povećanje plata ljekarima i srednjem medicinskom kadru za 30 odsto od 1. januara naredne godine.

“U najkraćem: tokom jedne jedine sedmice, u Crnoj Gori se pruži preko 150 hiljada različitih zdravstvenih usluga – od pregleda do prijema i operacija. Moje kolege imaju dubok naklon i zahvalnost na takvoj predanosti”, zaključila je Borovinić Bojović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije