fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBjeković: Stroge mjere da budu izuzetak

Bjeković: Stroge mjere da budu izuzetak

Podgorica, (MINA) – Stroge mjere za sprječavanje širenja infekcije COVID 19 moraju biti izuzetak i uvoditi se kada normalna ograničenja u cilju očuvanja javnog zdravlja nijesu dovoljna, ocijenio je crnogorski ombudsman Siniša Bjeković.

On je kazao da se Crna Gora nalazi u svojevrsnom stanju akutne društvene potrebe za uvođenjem hitnih mjera kojima se djeluje na sprečavanje širenja infekcije COVID 19.

Bjeković je objasnio da je ravnoteža koju traži pravo ljudskih prava u ovakvim okolnostima, a time i reakcija nadležnih organa uključujući i instituciju Ombudsmana, usmjerena ka takozvanim nederogabilnim pravima, koja se ne mogu ograničiti pod bilo kojim uslovima.

Bjeković je rekao da su druga kategorija takozvana derogabilna, odnosno opciona, koja se ograničavaju u situaciji „javne opasnosti koja prijeti opstanku nacije”.

Evropski sud za ljudska prava, u svojoj jurisprudenciji pod ovim pojmom označava „posebnu kriznu situaciju ili vanrednu okolnost koja pogađa cjelokupno stanovništvo i predstavlja prijetnju organizovanom životu zajednice neke države ili njenog dijela”.

“Ako ovo primijenimo na postojeću situaciju, stroge mjere kojima se smanjuje opasnost moraju biti izuzetak i uvoditi se onda kada normalne mjere i ograničenja u svrhu očuvanja javnog zdravlja, jednostavno rečeno nijesu dovoljne”, kazao je Bjeković agenciji MINA.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...