fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS će napustiti Odbor ukoliko Vlada ne povuče planirane izmjene

DPS će napustiti Odbor ukoliko Vlada ne povuče planirane izmjene

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) će napustiti Odbor za reformu izbornog zakonodavstva ukoliko Vlada ne povuče planirane izmjene kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva, saopšteno je na sjednici Predsjedništva te partije.

Iz Predsjedništva DPS-a su kazali da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti tih izmjena.

Navodi se da su, na danas održanoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović, razmatrana aktuelna društveno-politička pitanja i izborne aktivnosti u susret izborima u Herceg Novom.

„Predsjedništvo osuđuje namjeru Vlade da na sjutrašnjoj sjednici donese Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao i da se usvoji Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je, kako je saopšteno, konstatovana nedvosmislena namjera nove parlamentarne većine da na taj način sprovede izborni inžinjering.

„Kako bi se obezbijedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu mijenjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u dodatnu destabilizaciju države“, kazali su iz Predjedništva DPS-a.

Oni smatraju da takav potez obesmišljava rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva koji bi, kako su naveli, upravo trebalo da se bavi tom materijom, i u kojem predstavnici DPS-a učestvuju u cilju iznalaženja najboljih kompromisnih rješenja, sa ostalim poslaničkim klubovima.

„Ipak, ukoliko Vlada usvoji na sjutrašnjoj sjednici navedeni Prijedlog Odluke i Nacrta, DPS će napustiti učešće u Odboru i uputiti odgovarajuću inicijativu prema Ustavnom sudu, budući da je odluka koja je predložena, zbog predviđene retroaktivne primjene, apsolutno neustavna“, poručili su iz Predsjedništva DPS-a.

Na sjednici je, kako se navodi, konstatovano da aktuelna parlamentarna većina jeste osvojila potrebnu većinu da bi formirala Vladu kako bi vodila unutrašnju i spoljnu politiku.

„Ali to ne znači da je dobila pravo da svojim djelovanjm obezdržavi Crnu Goru i uvede je u velikosrpski nacionalni projekat“, kaže se u saopštenju.

Predsjedništvo je, kako se dodaje, konstatovalo da će DPS svim sredstvima braniti Crnu Goru od „evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja.“

„Predsjedništvo je takođe razmatralo predizborne aktivnosti u Herceg Novom, uz očekivanje da će naša partija na predstojećim izborima ostvariti dobar i zapažen rezultat“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije