fbpx
NaslovnicaCrna GoraDozvoljen ulazak državljanima iz regiona i SAD

Dozvoljen ulazak državljanima iz regiona i SAD

Podgorica, (MINA) – U Crnu Goru od ponoći biće dozvoljen ulazak državljanima Srbije, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

NKT je, kako je saopšteno iz Vlade, donijelo odluku da se omogući ugostiteljskim objektima, koji imaju dozvolu, rad do jedan sat posle ponoći.

„U predlogu Instituta za javno zdravlje navodi se da je ublažavanje mjera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolijevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja“, kaže se u saopštenju.

Građani SAD-a, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, kao i državljani Crne Gore koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru ukoliko posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

“Rezidenti pet država, kao i državljani Crne Gore koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru ukoliko su testovi izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u državu”, dodaje su u saopštenju.

Navodi se da će građani navedenih zemalja moći da uđu u Crnu Goru ukoliko u posljednjih 15 dana prije ulaska u državu nijesu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Iz Vlade su saopštili da se obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

„Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru“, dodaje se u saopštenju.

NKT je pozvalo crnogorske građane Crne Gore i strance koji borave u Crnoj Gori da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Najčitanije