fbpx
NaslovnicaCrna GoraDigitalni servisi moraju biti oblikovani po potrebama građana

Digitalni servisi moraju biti oblikovani po potrebama građana

Podgorica, (MINA) – Digitalni servisi moraju biti oblikovani po potrebama građana, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, navodeći da će u fokusu tog resora biti razvoj elektronskih servisa i digitalizacija usluga.

Ona je, predsjedavajući prvom konstitutivnom sjednicom Savjeta za elektronsku upravu, rekla da je digitalna transformacija jedan od šest prioriteta Vlade i jedan od najvećih strateških prioriteta Ministarstva.

“Fokus današnjeg sastanka je da predstavimo ciljeve na polju digitalne transformacije, realizovane projekte, strategije na kojima radimo, kao i ključne aktivnosti za naredni period”, kazala je Srzentić.

Srzentić je rekla da Savjet prepoznaje kao radno i operativno tijelo, a ne samo savjetodavno tijelo.

“Vjerujem da ćemo zajedno identifikovati najveće izazove i strateški usmjeravati dalje akcije, a da ćemo uključiti širu zajednicu i eksperte za konsultacije, ali i u implementaciju”, kazala je ona.

Srzentić je poručila da digitalni servisi moraju biti oblikovani po potrebama građana.

“Ako kreiramo platformu, a da nismo opipali potrebe građana, onda smo već u startu na lošem putu. Tako da izazov koji ću staviti pred sve nas je kako da dizajniramo i razvijamo e-servise koji u jezgru svega imaju potrebe građana”, rekla je Srzetnić.

Ona je kazala da će u fokusu rada resornog ministarstva biti kako da povećaju uvezanost sistema, a s druge strane omoguće pristupačne, u potpunosti digitalne i jednostavne usluge.

Ministarstva je na Savjetu predstavilo status izrade strateških dokumenata čiju realizaciju očekuju u narednom periodu.

Kako se navodi u saopštenju, tu spadaju Strategije digitalne transformacije i Strategije informacione bezbjednosti, Nacionalnog programa za privlačenje digitalnih nomada.

Osim toga, očekuje se izrada i elektronskih servisa koji su, kako je saopšteno iz Ministarstva, u izradi.

“Poput Nacionalnog sistema za identifikaciju, Nacionalnog sistema za naplatu administrativnih taksi, Nacrt Zakona o elektronskom dokumentu, kao i platforme Obavijesti.Me i IskorisTIprilike”, kaže se u saopštenju.

Članovi Savjeta su, kako se navodi u saopštenju, ocijenili da to tijelo treba da ima važnu ulogu u predstojećim procesima digitalne transformacije.

“Prepoznate su ključne aktivnosti i izazovi u narednom periodu, između ostalog, veći razvoj elektronskih servisa i digitalizacija usluga za građane, poboljšana interoperabilnost sistema državnih organa, kao i veća promocija postojećih elektronskih servisa dostupnih za građane”, kaže se u saopštenju.

Kako su rekli iz Ministarstva, u narednom periodu je potrebno definisati budući koncept rada Savjeta kako bi na najbolji način doprinijeli razvoju digitalizacije i osnažili saradnju svih onih koji su na svim nivoima uključeni u proces digitalne transformacije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije