fbpx
NaslovnicaCrna GoraDačić se grubo umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore

Dačić se grubo umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić se grubo i opasno umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumijeva, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Iz MVP su osudili izjavu izjavu Dačića u kojoj je naveo da “dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca”.

Kako su kazali, Dačić se, koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz devedesetih, na taj način još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu, kako su naveli, očigledno zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumijeva.

„Ne potcjenjujući njegovo ratno iskustvo i doprinos upravo bratoubilačkom sukobu i konfrontaciji Srbije sa svim svojim susjedima u godinama raspada Jugoslavije, ali i kapacitet da i u godinama nakon toga, često istupa na ekskluzivno nacionalističkoj platformi, ovog puta je nadmašio samog sebe“, navodi se u reagovanju.

Kako su naveli, Dačić je je proglasio opasnost od bratoubilačkog rata i to u drugoj zemlji, u čije unutrašnje stvari ne bi smio da se miješa.

„Samo zbog toga što su u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela, nadležni organi, nakon ne malo uzdržavanja, a u skladu sa Ustavom i zakonom, preduzeli neophodne mjere da bi sačuvali zdravlje i živote građana i teško stečene rezultate u borbi protiv pandemije, procesuirajući sve one koji su se u ovoj situaciji ponašali neodgovorno i protivzakonito“, navodi se u reagovanju.

Iz MVP su kazali da u Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira koje su nacionalnosti i vjeroispovijesti, imaju svoja prava i obaveze, kao što i Crna Gora štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osjećanje.

„Uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, koji su izgleda jedan od aduta za predstojeću izbornu utakmicu, još jednom napominjemo da je zdravlje građana, u ovom momentu, apsolutni prioritet Crne Gore“, navodi se u reagovanju.

Kako su kazali, postupanje vjerskih velikodostojnika koji su na taj način doveli u pitanje sve što je do sada urađeno, pokazalo je, međutim, da su njihovi prioriteti u ovoj situaciji drugačiji.

„Istovremeno, poznati akteri iz susjedne države koriste svaku priliku da se najoštrije obračunavaju sa Crnom Gorom, ne poštujući njeno pravo, da kao suverena država uređuje unutrašnja pitanja“, navodi se u reagovanju.

Iz MVP su savjetovali Dačiću da se prisjeti značenja pojma diplomatija i da djeluje u skladu sa tim.

„Takođe, drugi organi Srbije treba jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog vijeka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspjela da povrati svoju nezavisnost i da danas, kao uvažena članica NATO i predvodnik procesa integracije u Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu, nikad nikome više neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu“, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije