fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorski parlament najotvoreniji u regionu

Crnogorski parlament najotvoreniji u regionu

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore je na prvom mjestu u regionu po otvorenosti zakonodavne vlasti, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT) o stepenu otvorenosti parlamenata, koje je obuhvatilo zemlje bivše Jugoslavije.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević kazala je, na predstavljanju rezultata istraživanja, da se mora kontinuirano raditi kako bi se zadržao visok stepen transparentnosti i otvorenosti.

Ona je navela da su ove godine po prvi put, u istraživanje uključili Hrvatsku i Sloveniju.

„Skupština Crne Gore ispunjava 77,89 odsto postavljenih indikatora otvorenosti, na drugom mjestu je državni zbor Slovenije sa 72.31 odsto, na trećem Skupština Sjeverne Makedonije sa 68.15 odsto, slijedi hrvatski Sabor sa 61.15 odsto, Skupština Srbije sa 57.72 odsto, i Skupština Bosne i Hercegovine 53.64 odsto“, navela je Kovačević.

Ona je objasnila da je istraživanje urađeno u periodu od januara do sredine aprila, a da su odgovori prikupljani kroz analizu propisa, zakona, skupštinskog veb sajta, odgovora na pitanja koja su upućivali Skupštini i druge javno dostupne informacije.

Kovačević se zahvalila Skupštini na naporu i otvorenosti za prihvatanje sugestija, i istakla da vjeruje kako je to važan indikator otvorenosti zakonodavne vlasti za predloge koji dolaze od nevladinog sektora.

„Skupština Crne Gore je za kratko vrijeme na respektabilan način obnovila i razvila politike otvorenosti, koršćenjem starih i kreiranjem novih praksi za povećanje transparentnosti i komunikaciju sa građanima“, rekla je Kovačević.

Ona je istakla da je Skupština povećala transparentnost procesa odlučivanja, kroz omogućavanje direktnog prenosa sjednica odbora.

„CDT je u prethodnom periodu isticao da bi stvarno uključivanjem civilnog sektora u rad Parlamenta bilo od vitalnog značaja za brojne komplikovane procese koji nam predstoje, koji očekuju Skupštinu u ovom mandatu“, podsjetila je Kovačević.

Kako je navela, predstavnici civilnog sektora treba da budu konsultovani od samog početka procesa, kako bi mogli dati adekvatan doprinos, a ne na samom kraju rasprave kako je bio slučaj sa usvojenim tužilačkim zakonima.

„Važno je da građani budu informisani o aktivnostima Skupštine i poslanika i da imaju na raspolaganju adekvatne mehanizme za komunikaciju“, ocijenila je Kovačević.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da su u funkciji jačanja transparentnosti realizovali niz projekata u prethodnih devet mjeseci.

„Parlament u Crnoj Gori postaje istinski hram demokratije i dostiže vrhunac parlamentarne demokratije“, poručio je Bečić.

On je istakao da prvi postoje diretkni prenosi odbora, što je građanima omogućilo, kako je kazao, da se upoznaju sa radom odbora i da prate rad poslanika.

„Sa druge strane, podiglo je nivo odgovornosti, posvećenosti i aktivizma samih poslanika koji su članovi tih odbora“, rekao je Bečić.

On je istakao da su direktni prenosi odbora omogućili i racionalizaciju kadorvskih potencijala predstavnicima medija i nevladinog sektora.

Bečić je ocijenio da je otvaranje Parlamentarnog kanala istorijsko dostignuće ovog saziva, i najavio mogućnost otvaranja kancelarija Skupštine, širom Crne Gore.

„Teško da možemo odgovoriti zahtjevu da imamo u svim gradovima kancelarije Skupštine Crne Gore, ali mislim da možemo ići u pravu obezbijeđivanja neophodnih pretpostavki da otvorimo kancelarije u tri regionalna centra“, poručio je Bečić.

Na taj način će, kako je kazao, građani koji nemaju priliku da dođu u Skupštinu, imati mogućnost da se obrate službenicima u tim kancelarijama i iznesu svoje probleme i dobiju adekvatan odgovor.

Bečić je najavio i da će Parlament na isteku prve godine saziva imati novu komponentu, a to, kako je naveo, znači u potpunosti digitalizovan zakonodavni proces.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...