fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora uvijek brinula o svojim iseljenicima

Crna Gora uvijek brinula o svojim iseljenicima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora uvijek je brinula o svojim iseljenicima, a posljednjih nekoliko godina veze iseljenika sa matičnom državom posebno su ojačane, ocijenio je predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja “Budva” iz Koprivnice, Radovan Knežević.

On je kazao da je odnos Crne Gore prema iseljenicima na izuzetnom nivou.

„Naše društvo je prezadovoljno saradnjom sa Upravom za dijasporu. Prošle godine posjetio nas je direktor Uprave Predrag Mitrović i upoznao nas sa svim onim što matična država može da nam omogući“, rekao je Knežević agenciji MINA.

Kako je dodao, prilikom njegove posjete Upravi za dijasporu dogovoreni su konkretni programi za ovu godinu.

Knežević je istakao i odličnu saradnju sa Ambasadom Crne Gore u Hrvatskoj.

„Često nas obilaze, nude pomoć i zajednički dogovaramo neke manifestacije. Tu posebno ističemo ambasadore Lukovca i Vučinića, konzula Karadžića i savjetnika Lučića“, naveo je Knežević.

On je naglasio da je Crna Gora uvijek vodila brigu o iseljenicima.

“Nekoliko posljednjih godina brigu o iseljenicima podigla je na viši nivo. Moj je dojam da nam Crna Gora stoji 24 sata na raspolaganju”, istakao je Knežević.

Govoreći o vezi i odnosu između Hrvatske i Crne Gore, on je naveo da Hrvatska, koja je sedam godina članica Evropske unije (EU), ima veliko iskustvo na svim područjima.

Hrvatska, kako je dodao Knežević, treba Crnoj Gori da pomogne u ekonomiji, zaštiti okoline i školstvu i na tim poljima treba razviti još bolju saradnju.

“Crna Gora je pogodan ambijent za ulaganja od strane Hrvatske u turizam, poljoprivredu, voćarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i zdravu hranu”, kazao je Knežević.

Kako je dodao, Hrvatska treba posebno da pomogne Crnoj Gori, dajući preporuke brojnim turistima koji dolaze u Hrvatsku da posjete Crnu Goru i uživaju u njenim ljepotama.

“Smatram da je potrebno imati zajedničke info pultove po svijetu, sa ponudama za dolazak turista u Hrvatsku i Crnu Goru”, naveo je Knežević.

Kao glavni problem crnogorskih iseljenika u Hrvatskoj, Knežević je izdvojio to što mladi teško dolaze do posla, ali, kako je naveo, tako je isto i Hrvatima.

„Dosta naših mladih je otišlo u inostranstvo da radi i živi. Prednost im je što kao hrvatskim državljanima nijesu potrebne radne vize, budući da je Hrvatska u EU“, dodao je Knežević.

On je rekao da Društvo Crnogoraca i prijatelja “Budva” iz Koprivnice postoji od 1999. godine i da su od tada, u cilju održavanja veza sa matičnom državom, postigli mnogo.

„2006. smo doveli prvo Kulturno-umjetničko društvo (KUD) iz Hrvatske „Koprivnica„, koji je nastupio u Kotoru i na Cetinju. Doveli smo prvi KUD iz Crne Gore „ Njegoš „ Cetinje 2007. godine, koji je nastupao u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima“, podsjetio je Knežević.

Kako je kazao, njihovo Društvo bilo je inicijatori da se 2008. godine pobratime Koprivnica i Nikšić.

„U više navrata smo dovodili slikare, pjesnike i KUD-ove iz Hrvatske koji su nastupali u Nikšiću , Kotoru i Tivtu i pozivali umjetnike iz Crne Gore koji su nastupali u Koprivnici, ali i škole koje su sudjelovale u međunarodnim manifestacijama“, rekao je Knežević i dodao da trenutno rade na povezivanju gradova Tivat i Đurđevac.

Upitan kakav je odnos novih generacija iseljenika, koje nijesu rođene u Crnoj Gori, prema matičnoj državi, on je odgovorio da većina njih vole Crnu Goru, postojbinu svojih roditelja.

„Dosta njih posjećuje turistički Crnu Goru, ali nažalost ima i onih koji se ne žele družiti sa zemljacima i nemaju u sebi osjećaj za pripadnost Crnoj Gori“, rekao je Knežević.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...