fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora podržava Italiju da se izbori sa bezbjednosnim izazovima

Crna Gora podržava Italiju da se izbori sa bezbjednosnim izazovima

 

Podgorica, (MINA) – Crna Gora podržava Italiju u njenim nastojenjima da se izbori sa bezbjednosnim izazovima, koji mogu otvoriti novu migrantsku i bezbjednosnu krizu, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je danas razgovarao sa ministrom odbrane Italije Lorencom Guerinijem u Podgorici.

„Crna Gora podržava Italiju u njenim nastojenjima da se izbori sa bezbjednosnim izazovima koji prije svega dolaze sa juga i koji mogu otvoriti novu migrantsku i bezbjednosnu krizu, kompletne Evrope a samim tim i EU, kao ona što je bila 2015 godine“, rekao je Bošković.

On je naveo da su konstatovali da dvije zemlje razvijaju dugi niz godina saradnju i da je ona članstvom Crne Gore u NATO podgnuta na najveći mogući nivo.

“Crna Gora i u buduće će nastaviti da snažno promoviše NATO politiku otvorenih vrata i da doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti, uz podržavanje napora međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti”, naveo je Bošković.

On je podsjetio na značaj angažmana crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama.

Bošković je kazao da je Crna Gora posvećena da doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti i da je upoznao Guerinia sa aktuelnim odbrambenim prioritetima razvoja crnogorske vojske.

Guerini je kazao da članstvo Crne Gore u NATO preporučuje Crnu Goru kao kredibilnog saveznika u domenu obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti na zapadnom Balkanu.

“Crna Gora, iako najmlađa članica Alijanse, predstavlja važnog saveznika i kredibilnog partnera u domenu odbrambene saradnje u okviru EU. Italija će nastaviti da podržava dalje jačanje kapaciteta crnogorskog odbrambenog Sistema”, rekao je Guerini.

Guerini je kazao da je učlanjenje u EU ključni korak za cijeli Balkan.

“Kad je u pitanju razvoj saradnje naše dvije zemlje, Italija potvrđuje svoju raspoloživost kada su u pitanju svi okviri saradnje, u kojoj naše oružane strane mogu sarađivati”, naveo je Guerini.

On smatra da je važno prokazati političku hrabrost i pronaći održiva i trajna rješenja.

“Poličku hrabrost treba da pokaže Evropa kada je u pitanju ambicija i namjera učlanjivanja zemalja zapadnog Balkana u našu zajedničku evropsku kuću a posebno kada je u pitanju Crna Gora”, kazao je Guerini.

Guerini je kazao da će Italija nastaviti da podržava politički i odbrambeni kurs Crne Gore.

On je naglasio spremnost italijanske strane za značajnije unapređenje bilateralne odbrambene saradnje, ukazujući da upravo oblasti modernizacije i opremanja mogu predstavljati modalitete za njeno dalje razvijanje, koje se može sprovesti kroz projekte od zajedničkog interesa.

Najčitanije