fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora otvorila poglavlje 27

Crna Gora otvorila poglavlje 27

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, na konferenciji je ocijenjeno da je otvaranje poglavlja 27 još jedan uspjeh za Crnu Goru i priznanje institucijama za intenzivan rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije (EU) i izgradnji potrebnih administrativnih kapaciteta.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović rekao je da se odluka o otvaranju poglavlja 27 može smatrati istorijskom.

On je podsjetio da je Crna Gora ispunila jedino početno mjerilo u toj oblasti već u julu 2016. godine usvajanjem Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, zajedno sa Akcionim planom za period 2016- 2020.

Radulović je kazao da je država posvećena zaštiti životne sredine i podsjetio da je Vlada, u cilju stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, krajem novembra, donijela odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fond).

„Svjesni smo da je pred nama još dosta posla. Međutim, proces pregovaranja se ne tretira kao takmičenje, već kroz strateški pristup i odgovoran odnos prema građanima Crne Gore, u cilju poboljšanja njihovog životnog standarda“, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, stabilna dinamika i napredak Crne Gore na putu prema EU predstavljaju i podsticaj za druge u regionu da nastave putem integracije.

„Dinamika procesa koji se ogleda u otvaranju ovog poglavlja još jedna je potvrda da se politika proširenja nastavlja i živi“, poručio je Radulović.

On je kazao da je, nakon stupanja Crne Gore u NATO, ovo jedno od najozbiljnijih dostignuća administracije u ovom mandatu.

„Cijenim da je ovo jedan ozbiljan uspjeh ne samo administracije, već kompletne crnogorske javnosti i svih onih koji su učestvovali u ovom ozbiljnom poslu. Čeka nas ogroman posao na ispunjavanju svih zahtjeva i obaveza koje imamo otvaranjem poglavlja 27“, dodao je Radulović.

On je naveo da očekuje da će Crna Gora uz tehničku i finansijsku pomoć, uz volju i snagu vrlo brzo uspjeti da zatvori samo poglavlje.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, tokom obraćanja predstavnicima država članica i Evropske komisije (EK), istakao da Crna Gora ima otvorena 32 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena zahvaljujući intenzivnom radu.

On je kazao da je to dokaz kontinuirane i snažne posvećenosti procesu evropske integracije.

„Otvaranje poglavlja 27 je za nas izuzetno značajno iz dva razloga. Prvi je što je to pretposljednje poglavlje i ostaje nam da otvorimo još samo jedno – Konkurencija i nadamo se da će to biti učinjeno pod rumunskim predsjedavanjem sljedeće godine“, naveo je Darmanović.

On je rekao da očekuje da će Crna Gora otvaranjem posljednjeg pregovaračkog poglavlja u narednim mjesecima još jednom potvrditi lidersku poziciju.

Darmanović je kazao da će otvaranje poslednjeg pregovaračkog poglavlja dati novi zamah integracionom procesu, ne samo Crne Gore, već i država regiona, i potvrditi kredibilitet evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, otvaranje poglavlja 27 vrlo je značajno zbog toga što je Crna Gora Ustavom iz 2007. godine definisana kao ekološka država, posvećena zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti.

Darmanović je naveo da proces evropske integracije nema alternativu i dodao da je to jedini okvir koji garantuje stabilnost u regionu i u Evropi.

„Zato smo sigurni da su prisustvo EU u regionu i kontinuitet politike proširenja od fundamentalnog značaja za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou“, kazao je Darmanović.

Kako je dodao, pitanje zaštite životne sredine postalo je pitanje opstanka planete.

„Mislim da je ovo za nas veliki uspjeh, time još jednom pokazujemo da ostajemo vrlo čvrsto zemlja koja je predvodnik procesa EU integracija u regionu i vjerujemo da ćemo taj proces uspješno nastaviti u vremenu koje dolazi“, rekao je Darmanović.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han ocijenio je da je otvaranje pregovora u poglavlju 27 još jedan značajan korak naprijed na evropskom putu Crne Gore.

„Pozdravio je i napredak u oblasti vladavine prava i kazao da u fokusu u narednom periodu treba da budu aktivnosti iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24“, kaže se u saopštenju.

Han je kazao da će EK, na ekspertskom i finansijskom planu, nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u EU.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl kazala je da je današnja Međuvladina konferencija, na kojoj je otvoreno poglavlje 27, još jedna potvrda napretka i posvećenosti Crne Gore ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

Ona je podsjetila da je među prioritetima austrijskog predsjedavanja Savjetom EU upravo politika proširenja koja, kako je ocijenila, predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje demokratije i stabilnosti u regionu, što je u interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evrope.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...