fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora ostaje u fokusu EU

Crna Gora ostaje u fokusu EU

Podgorica, (MINA) – Radni dokument Evropske komisije (EK) o stanju u poglavljima 23 i 24 ohrabrujući je za Crnu Goru jer predstavlja poruku da proces pristupnih pregovora nije zaustavljen i da država ostaje u fokusu Evropske unije (EU), ocijenio je glavni pregovarač, Aleksandar Drljević.

Drljević je, na konferenciji povodom predstavljanja dokumenta EK, ukazao da Crna Gora dobija non pejper, bez obzira na dešavanja u Uniji po pitanju politike proširenja, ali i druge izazove koji su pred evropskom zajednicom.

“Izrada radnog dokumenta je ohrabrenje za Crnu Goru jer predstavlja poruku da proces pristupnih pregovora nije zaustavljen, već da se nastavlja određenom dinamikom”, poručio je Drljević.

On je istakao da je izrada non pejpera dobar signal da Crna Gora ostaje u fokusu EU i da se reformske aktivnosti na planu ispunjenja privremenih mjerila detaljno prate.

“Ovo znači i da se nastavlja tijesna, svakodnevna komunikacija s institucijama EK po pitanjima od zajedničkog interesa i da naš odnos ni u jednom aspektu saradnje nije uzdrman”, rekao je Drljević.Pregovarač za poglavlja 23. i 24, Marijana Laković Drašković, kazala je da je dokument EK generalno pozitivan.

“Konstatuje se napredak u prevazilaženju izazova koji su prepoznati u godišnjem izvještaju EK, a naročito u ključnim oblastima – slobode medije, borbe protiv korupcije i trgovine ljudima”, navela je Laković Drašković.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije