fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora blagovremeno i efikasno odgovorila na pandemiju

Crna Gora blagovremeno i efikasno odgovorila na pandemiju

Podgorica, (MINA) – Dvodnevna rasprava u Parlamentu o COVID-19 pokazala je da je Crna Gora blagovremeno, odlučno i efikasno odgovorila na pandemiju novog koronavirusa, ocijenio je potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović.

On je u parlamentu, u završnoj riječi nakon rasprava o aktivnostima i mjerama Vlade kao odgovoru na pandemiju novog koronavirusa, kazao da je ključ zajedničkog rezultata bio u blagovremenosti, odlučnosti, dobroj organizaciji i odgovornim upravljanjem krizom i iskazanom visokom sviješću građana.

„Ni u završnoj riječi, kao što nijesam ni u uvodnoj, neću iznositi afirmativne statistike koje govore o našim rezultatima. Neću, jer svaki oboljeli, a posebno izgubljeni život je beskrajno vrijedan, i razlog za brigu i žaljenje, i tu nema mjesta za nadmetanje. Tu samo vidimo potrebu za nastavkom odgovornog i danonoćnog rada”, kazao je Simović.

Prema njegovim riječima, snaga odgovora na pandemiju koronavirusa bila je u uspješnoj saradnji struke i institucija u kreiranju odgovora.

„Odmah smo napravili presjek ukupnog kapaciteta našeg zdravstvenog sistema. Nakon toga, struka je napravila procjene potreba u svim oblastima”, kazao je Simović.

On je naveo da je, istovremeno, započeta borba kako bi se odložila pojava prvog slučaja, “a nakon toga da kontrolišemo širenje, kako bi dobili na vremenu i pripremili se”.

“I uspjeli smo. Svi zajedno. Donijeli smo dobre odluke i poštovali ih. U kratkom vremenu reorganizovali smo naš zdravstveni sistem, izgradili smo privremene bolnice, obezbijedili karantine, izgradili respiratorske centre širom Crne Gore, nabavili zaštitnu opremu i potrebne uređaje, i još mnogo toga“, kazao je Simović.

On je ukazao da su složeni zadaci pred građanima Crne Gore.

“Ovo je vrijeme kada se zajedno moramo boriti za zdravlje i život svakog građanina, da očuvamo svako radno mjesto, da očuvamo svaki biznis, od najmanjeg preduzetnika do velikih kompanija”, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, vrijeme je kada se i u krizi mora imati vizija razvoja i, u konačnom, sve mjere moraju biti u funkciji prvo stabilizacije, a onda i razvoja.

“Ovo je vrijeme kada moramo biti odlučni i hrabri. Vrijeme u kojem treba sve dosadašnje razlike među nama ostaviti po strain”, kazao je Simović.

On je rekao da je vrijeme kada se mora sačuvati supstanca crnogorske ekonomije da bi se Crna Gora vratila ponovo na put ubrzanog rasta i razvoja.

“Zato ćemo biti odlučni i hrabri da to ostvarimo. A mjera svega toga će biti održivost javnih finansija i pravednost“, zaključio je Simović.

Najčitanije