fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović: Omogućiti dalji parlamentarni dijalog 

Brajović: Omogućiti dalji parlamentarni dijalog 

Podgorica, (MINA) – Cilj izmjene Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva je da se omogući dalji parlamentarni dijalog i pruži šansa svima, koji žele, da učestvuju u radu tog privremenog tijela, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Poslanici u Skupštini raspravaljaju o Predlog odluke o izmjeni odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva koju je predložio Brajović.

Brajović rekao je da mu je namjera bila da se omogući i dalji parlamentarni dijalog i da se pruži mogućnost svima, koji to žele, da učestvuju u radu privremenog Odbora.

Kako je naveo, već je pokazana želja da se njegova odluka nadogradi amandmanima.

On je kazao da je prihvatio amandman koji predviđa da se rok za izmjenu izbornog zakonodavstva produži do 15. novembra.

Brajović je podsjetio da je, od kada predsjedava Skupštinom, svakodnevno poziva da se svi poslanici uključe u rad parlamenta i njegovih radnih tijela.

„Mislim da smo uradili veliku stvar što je veliki dio poslanika danas u parlamentu. Nijesu svi, ali ovo je mogućnost da se ti koji nijesu do sad uključe u rad privremenog Odbora. Svaku mogućnost za to treba iskoristiti“, dodao je Brajović.

On je rekao da crnogorsko izborno zakonodavstvo nije loše i da to potvrđuju i preporuke OEBS-a, ali da su više puta saopštili da nemaju problema da implementraju sve preporuke da bi dobili još bolje.

Izvjestilac Odbora za politički sistem Andrija Nikolić rekao je da su u vladajućoj partiji imali ambiciju da kroz amandmane sve političke aktere uključe u sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

On je kazao da je predlog opozicije bio formiranje tehničke vlade ali da su to odbili jer je, kako je obrazložio, ustavno neutemeljen i politički nelegitiman.

„Traži se formiranje vlade građanskog jedinstva sastavljenje do tri grupacije na paritetnoj osnovi, od opozicije koja je izgubila na izborima, nevladinog sektora koji nije učestvovao i od predstavnika vladajuće koalicije koji su pobijedili na izborima, pa bi sada iz većine trebalo da pređu u manjinu“, istakao je Nikolić.

On je rekao da izborno zakonodavstvo u Crnoj Gori kvalitetno i da je često nadograđivano.

Prema riječima Nikolića, predloženo je da se sve odluke o reformi izbornih zakona umjesto sa dvije trećine u Skupštini donose sa tri četvritine u Odboru.

“Predloženo je da Odbor definiše model za obrazovanje nezavisnog nadzornog tijela za praćenje primjene usvojenih zakona i podzakonskih akata i ostvarivanje prava i sloboda učesnika u izbornom procesu”, pojasnio je Nikolić.

Poslanik DPS Nikola Rakočević rekao je da su u toj partiji od početka bili posvećeni razgovoru i dogovoru sa svim političkim subjektima u Crnoj Gori.

“Razmatranje Predloga odluke i amandmana samo je nastavak pokušaja da sa svim političkim subjektima koji su spremni razgovaramo o unaprjeđenju izbornog zakonodavstva, koje je dobro, što potvrđuje izvještaj ODIHR-a”, istakao je Rakočević.

To, kako je rekao, ne znači da sa bilo kim koaliraju.

„Odbor smo dogovorili prije svega sa Demokratskim frontom (DF), najvećim opozicionim subjektom i tada smo kazali da su vrata širom otovorena za sve koji žele da dođu i ponovo razgovaraju sa nama. Dakle, koalicija nikakvih nema ni u najavi“, dodao je Rakočević.

On je kazao da, dok je opozicija bojkotovala rad parlamenta, u vlasti nijesu sjedjeli „skršenih ruku“.

„Kao odgovorni predstavnici vladajuće koalicije smo radili sa predstavnicima NVO i akademske zajednice koji su u Odboru i sada možemo reći da imamo ozbiljne predloge zakona i analize povodom drugih akata koje možemo izmijeniti i time unaprijediti izborni ambijent”, rekao je Rakočević.

Poslanik DF Milun Zogović rekao je da poslanci DPS pokušali da prikriju da su oni formalni predlagači amandaman koje su podnijeli poslanici iz Demokratske Crne Gore.

Poslanik DF Milutin Đukanović kazao je da se demagoška priča DPS o dijalogu svodi na to da vladajuća partija želi dijalog sa „poželjnom“ opozicijom.

„Večeras prisustvujemo istorijskoj prevari čiji su glavni akteri DPS i Demokratska Crna Gora“, rekao je Đukanović i dodao da partija Alekse Bečića „baca pod noge“ opozicioni Sporazum o budućnosti i prihvataju dogovor sa DPS, a kao alternantivu tehničkog vladi predažući nadzorni odbor.

On je kazao da su amandmani plod dogovora DPS i Demokrata.

Đukanović je rekao da je hapšenjem poslanika Fronta Nebojše Medojevića i osuđujućom presudom u slučaju pokušaja terorizma stavljena tačka na bilo kakav dijalog sa DPS-om.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da će ta partija uvijek podržati svaki dijalog i da će glasati za Predlog odluke o izmjeni odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

„Vjerujem da večeras šaljemo poruku građanima da smo na nivou zadatka i da Crna Gora ima perspektivu i da ćemo imati dijalog i povjerenje“, naveo je Ibrahimović.

Poslanik Demosa, Miodrag Lekić istakao je da nije tajna da je u pregovorima o novoj sjednici i učestvovao i predstavnik Evropske unije.

Lekić je kazao da inicijativu Brajovića vidi kao doprinos deblokiranju situacije i nastavljanju političkog procesa i nije momenat za proglašavanje izdajnika.

“Mislim da se otvara jedan politički prostor koji je dragocjen i ja bih mu dao šansu. Imamo šansu da djelujemo, da se dogovorimo, napravimo kenzistentan sistem ideja koje bi predložili, i ako opet bude simulacije i izigravanja napustili sve“, rekao je Lekić i dodao da će prihvatiti amandmane Demokrata i DF.

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović poručio je da parlamentarni dijalog mora da dovede do fer izbora 2020. Godine.

On je saopštio da LP neće podržati amandmane za koje ne zna ni čiji su i dodao da amandmani koji nijesu prošli Zakonodavni odbor ne mogu ići na planum.

“Nije uredu da mi dozvoljavamo uslovljavanja onih koji ne dolaze u parlament”, poručio je Popović.

Najčitanije