fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošković: Utvrditi odgovornost svakog ko je radio suprotno Zakonu

Bošković: Utvrditi odgovornost svakog ko je radio suprotno Zakonu

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pokrenuće pravne procedure da se utvrdi odgovornost svakog ko je radio suprotno Zakonu o tajnosti podataka, kazao je član Predsjedništva te partije Predrag Bošković.

On je rekao da je vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Zoran Vukšić, koji je suprotno Zakonu o tajnosti podataka, odao tajne podatke jedne obavještajne agencije države članice NATO, već jednom saslušavan na Odboru za bezbjednost i odbranu.

Bošković je kazao da su tada upozorili Vukšića da način na koji tretira tajna dokumenta nije u skladu sa Zakonom, i da zloupotrebljava svoju poziciju stavljajući ne mali rizik za bezbjednost na operativce Agencije.

On je rekao da je Vukšić, i nakon njihovih upozorenja, otišao korak dalje kompromitujući podatke kojima pristup ne bi smio imati nijedan član odbora.

“Na ovaj način stekli su se uslovi da sam podnese ostavku i preuzme odgovornost za neviđeni skandal kojem je izložio Agenciju, a DPS će pokrenuti pravne procedure da se utvrdi odgovornost svakog ko je rukovao mimo Zakona ovim dokumentima”, kazao je Bošković agenciji MINA.

On je ocijenio da se od starta i imenovanja u bezbjednosno-odbrambenom sektoru vidjelo da je evropska i evro-atlantska priča ugrožena, zato što su na čelo došli ljudi koji su se svesrdno borili upravo protiv tih stremljenja i evropske budućnosti Crne Gore.

“Upozoravali smo i naše partnere i siguran sam da su se sad uvjerili u to, da ova vlast radi sasvim suprotno od onoga za što se retorički zalaže”, naveo je Bošković.

Prema njegovim riječima, gubljenje povjerenja i kredibiliteta kod partnera svodi Crnu Goru na jednu nesigurnu i nestabilnu članicu NATO-a.

“Čime će joj pristup ključnim informacijama za njenu nacionalnu bezbjednost biti sveden na minimum”, kazao je Bošković.

Nema sumnje, kako je rekao, da je to i bio cilj nove vlasti.

“Kako bi Crnu Goru izložili što većem uticaju Srbije i Rusije, čega smo bili svjedoci i u Nikšiću tokom posljednjih izbora. Nastavi li se ovakvo kadriranje i ponašanje u bezbjednosnom sektoru trebaće decenije da se vrati pređašnje stanje i Crna Gora vrati na ispravan evropski kolosjek”, ocijenio je Bošković.

Na pitanje kolika je odgovornost onih koji su imenovali Vukšića na tu funkciju, on je kazao da je odgovornost zajednička svih njih.

“Njega postavlja Vlada na predlog premijera. Ovo što oni rade je zajednički poduhvat kojim žele Crnu Goru napraviti nesposobnom i nekredibilnom državom čime bi ona trajno potpala pod uticaj Srbije i kojom bi Srbija upravljala preko marionetskih vlada kakvu upravo sad imamo u Crnoj Gori”, upozorio je Bošković.

Kako je kazao, njihov je cilj da se Crna Gora svede na geografski pojam u okviru velike Srbije.

“Kao što su to i izmjenama Ustava Savezne Republike Jugoslavije bili i izglasali prije 20 godina pretvarajući Crnu Goru kao 27. izbornu jedinicu Srbije”, naveo je Bošković.

On smatra da će ovakav vid uništavanja bezbjednosnog sektora imati nesagledive posljedice na evropsku, građansku, multietničku, antifašističku i nezavisnu Crnu Goru.

“Rekao sam, trebaće decenije da se ispravi ono što su oni uradili u prvih 100 dana svoje vladavine, a prije svega da se povrati povjerenje u Crnu Goru kao modernu evropsku državu na koju naši partneri mogu računati u punom kapacitetu”, zaključio je Bošković.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...