Naslovnica Crna Gora Bošković: Nema veće časti od slavljenja vlastite prošlosti

Bošković: Nema veće časti od slavljenja vlastite prošlosti

Podgorica, (MINA) – Nema veće časti i uzvišenijeg dana od onog kada se proslavlja vlastita prošlost i njeni velikani, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, navodeći da oba 13.jula, berlinski i ustanički, podjednako blistaju u kruni crnogorske nezavisnosti.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sa gradonačelnikom Cetinja Aleksandrom Kašćelanom i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Dragutinom Dakićem položio vijenac na Čevu, na mjestu gdje je počeo ustanak crnogorskog naroda protiv fašističkog ropstva.

“Nema veće časti, niti uzvišenijeg dana od onog kad proslavljamo vlastitu prošlost i njene velikane, a danas slavimo dva stabla jednog hrasta države i njenog trajanja. Okupljamo se oko 13. jula – crnogorskog svetionika i feniksa”, kazao je Bošković.

On je rekao da je vjera u opstanak, nasuprot stalnim nasrtajima na slobodu, bila čvršća od svake sumnje u izvjesnost borbe za opstanak.

“Gordo crnogorsko trajanje zasijenilo je svijet, a porobljenim bila je jedina luča nade. 13. jul je sve, izvor i ishodište. On je i vječnost u nepokolebljivost ideje, ali i vrijednost koja se kalila na dušama crnogorskih ratnika koji kušahu mačeve pletući vijenac imenu Crne Gore”, naveo je Bošković.

On je podsjetio da je doprinos Crne Gore antifašizmu u Drugom svjetkom ratu svojevrstan fenomen, navodeći da je u periodu od 1943. pa do postojanja SFRJ bilo 198 generala iz Crne Gore.

“Da je čitavo vrijeme Drugog svjetskog rata Crnogorac bio načelnik Vrhovnog štaba, da su u proleterskim jedinicama Crnogorci zauzimali glavne komandne i komesarske dužnosti, da su vodili armije, divizije i korpuse, ali i bili među najhrabrijim partizanskim borcima, o čemu svjedoče 256 ordena narodnog heroja”, naveo je Bošković.

Prema njegovim riječima, koliki je bio doprinos govori i podatak da je u prvim poslijeratnim godinama od ukupnog broja generala JNA, njih 38 odsto bilo iz Crne Gore, koja je predstavljala dva odsto jugoslovenske populacije.

Kako je kazao, oba 13.jula, berlinski i ustanički, podjednako blistaju u kruni crnogorske nezavisnosti.

“Prve ustaničke puške – Čeva, Virpazara i Lovćena nijesu samo crnogorske, već su evropske, civilizacijske i antifašističke, a tih dana Crna Gora je učila pjesnika kako sa besmrtnošću treba zboriti”, naveo je Bošković.

Na Čevu je posebna počast odata kapetanu Đuru Draškoviću, čije ime nosi i jedna od kasarni VCG.

“Elitni oficir sa mnogih poprišta, životom plati vjernost otadžbini i položenoj zakletvi. Drašković je postao i istina i legenda, istina koja nas opominje da se više nikad ne ponovi, a legenda kojoj se klanjamo i čiju žrtvu danas proslavljamo, jer se u odbrani države i krune hrabro i istrajno usprotivi zatiranju svega crnogorskog”, istakao je Bošković.

On je dodao da je put do nezavisnosti i obnove Crne Gore počeo od njihovih života.

Najčitanije