fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorelj: Zapadni Balkan ostaje u vrhu strateških prioriteta EU

Borelj: Zapadni Balkan ostaje u vrhu strateških prioriteta EU

Podgorica, (MINA) – Zapadni Balkan ostaje u vrhu strateških prioriteta Evropske unije (EU), poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić sastao se sa Boreljom u Luksemburgu, gdje se održava Međuvladina konferencija.

Kako je saopšteno iz kabineta Krivokapića, Borelj je pohvalio jasan geostrateški pravac Crne Gore, odnosno njeno usklađivanje sa politikama EU.

On je, kako se navodi, pozdravio neosporne napore Crne Gore na reformi vladavine prava i saglasio se da je potreban veći stepen jasnoće u pogledu preostalih kriterijuma za poglavlja 23 i 24 i veća opipljivost i kredibilnost procesa pristupanja.

“Zapadni Balkan ostaje u vrhu strateških prioriteta EU”, poručio je Borelj.

Krivokapić je istakao da Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU odražava snažan impuls politici proširenja, poručujući da je Vlada odlučna da za dobrobit svojih građana sprovede sve neophodne reforme i postane prva naredna članica Unije.

Da bi to postigli, kako je naveo, neophodne su reforme u oblasti vladavine prava.

“Stoga, pozdravljamo pristup u kome vladavina prava zadržava centralnu ulogu u procesu približavanja Uniji, svjesni da izgradnja savremenog i ekonomski prosperitetnog društva ide ruku pod ruku s demokratskim razvojem“, kazao je Krivokapić.

On je istakao da očekuje da će nova metodologija dati dodatni zamah procesu pristupanja.

„Odluka da usvojimo novi pristup pregovorima, u političkom smislu predstavlja odraz spremnosti da, u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama, gradimo proces i radimo na njemu“, naglasio je Krivokapić.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...