fbpx
NaslovnicaCrna GoraBezbjednost djece neprikosnoveni imperativ

Bezbjednost djece neprikosnoveni imperativ

Podgorica, (MINA) – Bezbjednost djece je neprikosnoveni imperativ, a fizička, emocionalna i mentalna sigurnost najmlađih nenadmašivi prioritet države i građana, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Iz Ministarstva su najoštrije osudili i pozvali na nultu toleranciju nasilja, seksualnog zlostavljanja i eksploatacije djece.

„Prethodnih nekoliko dana crnogorsko društvo je, nažalost, imalo priliku da svjedoči eklatantnim primjerima različitih vrsta nasilja nad najosjetljivijim dijelom crnogorske populacije – našom djecom“, naveli su iz Ministarstva na Fejsbuku.

Prema njihovim riječima, značaj podizanja svijesti o djeci kao najdragocjenijem, vitalnom bogatstvu Crne Gore, i nepovredivosti Konvencije o pravima djece, nikad nije bio neophodniji.

„Posebno u danima koji počnu zastrašujućim vijestima o seksualnom uznemiravanju nezaštićene devetogodišnje djevojčice, a završe se nasilničkim nasrtajem na Cetinjsku bogosloviju i njene maloljetne učenike“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su potresna dešavanja koja su ražalostila društvo istovremeno i ujedinila u stavu da se moraju štititi oni koje najviše volimo.

„Ministarstvo najoštrije osuđuje i poziva na nultu toleranciju nasilja, seksualnog zlostavljanja i eksploatacije djece“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da sprječavanje takvih, ili sličnih, gnusnih i nedopustivih činova mora biti zajednička misija i građana Crne Gore i institucija sistema.

„Bezbjednost djece neprikosnoveni je imperativ, a fizička, emocionalna i mentalna sigurnost naših najmlađih nenadmašivi prioritet države i građana. Ovakve pojave ne zaslužuju samo energičnu reakciju nadležnih institucija već i najoštriji odgovor cijelog društva!“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije