fbpx
NaslovnicaCrna GoraBanjević: Prioritet izgradnja atletske staze

Banjević: Prioritet izgradnja atletske staze

Podgorica, (MINA) – Atletska staza prioritet je Atletskog saveza, a njenom izgradnjom dobila bi, ne samo atletika, već crnogorski sport uopšte, kazao je novi predsjednik te asocijacije Gojko Banjević.

On je u intervjuu agenciji MINA naglasio da je Podgorica jedini glavni u svijetu koji nema atletsku stazu i da je to nezamislivo.

“Atletika je bazični sport – kraljica sportova. Izgradnjom te staze ne bi dobila samo atletika, nego crnogorski sport uopšte. Čudno je da ljudi ne shvataju da je atletika sport svih sportova. Naša djeca su onemogućena da se bave bazičnim sportom”, kazao je Banjević.

On je istakao da bi izgradnjom staza crnogorska atletika višestruko dobila na kvalitetu.

“Mi imamo izuzetne talente, koji ne mogu da se razvijaju na pravi način. U Podgorici je najjači trenerski kadar, ali u gradu, u kojem bi trebali da imamo najbolje uslove, mi ih nemamo. Izgradnja atletskog stadiona ili staze je najvažnija stvar što se tiče atletike u Crnoj Gori”, rekao je Banjević.

On je naglasio da u zemljama zapadne Evrope
svaka osnovna škola ima atletsku stazu, a srednje škole i univerzitstski centri imaju i atletske dvorane.

Banjević je naglasio da je još neizvjesno hoće li kada Podgorica dobiti atletsku stazu.

“Što se tiče stadiona ništa nije dalje odamklo od priče. A pričamo godinama od kada smo je izgubili stazu na stadionu pod Goricom. Za sada o konkretnim stvarima imamo samo priču”, kazao je Banjević.

On je naglasio da žali što nije iskorišćeno nekoliko prilika i realizovane donacije Svjetske atletske federacije od oko 400 ili 500 hiljada EUR, kao i Balkanske asocijacije u opremi za tu stazu od oko 200 hiljada EUR.

“Imali smo i obećanja od Glavnog grada, ali do danas to pitanje nije riješeno. Svi kažu da treba, da je neophodna, ali se ništa ne završava. Ministar sporta Nikola Janović najavio je da će organizovati sastanak sa predstavnicima Glavnog grada. Imamo obećanje da će početi da se rješava taj problem”, rekao je Banjević.

Banjević je kazao da zbog nemanja staze ili kampa za trening Atletski savez plaća izuzetno visoku cijenu, odnosno sportisti ih koštaju mnogo više nego što bi trebalo.

“Imamo vremenske uslove da se atletika može trenirati tokom cijele godine, ali nemamo stadion. Svi naši najbolji sportisti pripreme realizuju van Crne Gore i mi trošimo velika sredstva. Poslije juniorske karijere prinuđeni smo da ih zbog nedostatka uslova šaljemo na stručno usavršavanje u inostranstvo. Treniraju kod nekih stranih trenera i pod njihoviom uslovima rada”, rekao je Banjević.

On je naglasio da ukoliko Crna Giora ima juniorskog šampiona onda mu se moraju omogućiti svi uslove da bi od njega mogao postatiti vrhuski sportista u seniorskoj konkurenciji.

Banjević očekuje da će 2019. biti godina velikih rezultata CG atletike.

“Nadam se da ćemo uz podršku Ministarstva sporta i Crnogorskog olimpijskog komiteta, koja i do sada nije izostajala, dokazati ko je Atletski savez i ko su njegovi najbolji predstavnivci. U 2019. godini čeka nas SP u Dohi. Računamo da ćemo imati najmanje dvije norme, ne isključujem da će ih biti i više”, rekao je Banjević.

On norme očekuje od Danijela Furtule, koji se nalazi u timu Sandre Perković i Kristine Rakočević, koja se priprema u Švedskoj.

“Tu je još Tomaš Đurović u kugli, evidentan je njegov napredak, Marija Vuković koja je silovito krenula. Očekujem da i ona može do norme. Ako ne bude povreda možemo očekivati izuetne rezultate”, rekao je Banjević.

On očekuje dobar rezultat i od Darka Pešića, navodeći da od njega očekuje normu za EP u dvorani.

“Imamo atletičare od kojih se može očekivati rezultat, ali sve to košta i sve to treba ispratiti od priprema, trenera i ishrane. To sve košta i pitanje je hoćemo li to moći da ispratimo. Imamo velika očekivanja od 2019. godine, vjerujem da može biti najplodnija godina u istoriji crnogorske atletike”, kazao je Banjević.

On je, komentarišući imenovanje za predsjednika Atletskog saveza, kazao da je sada lako preuzeti tu asocijaciju, ali da će biti teško nastaviti u istom ritmu, odnosno ispratiti standarde koji su postavljeni.

“Ogromna energija je uložena za 12 godina, od dolaska na čelo Milorada Vuletića. Njegov rad i sekretara Milana Madžgalja dao je rezultat. Stvorena je struktura koja je savez dovela do zavidnog nivoa. To je nivo koji svijet priznanje”, rekao je Banjević.

On je istakao da su iz takve organizacije napravljena dva svjetska juniorska prvaka.

“Sve to prošlo je nezapaženo, nedovoljno cijenjeno po pitanju ulaganja u taj savez. Dobijena sredstva nijesu bila velika, ali je Vuletić znao da ih rasporedi na pravi način i na poziciju koja je trebala. Novi Zakon o sportu je napravio određene izmjene i mi ih se moramo pridržavati. To je razlog što je došlo do promjene na čelu saveza”, rekao je Banjević.

On je naglasio da Vuletić neće napustiti Savez, navodeći da će obavljati funkciju direktora.

“To mi čini olakšanje da ćemo zajedno istom snagom nastaviti da radimo zajedno”, kazao je Banjević.

Najčitanije