fbpx
NaslovnicaCovid19Za Novu godinu rigoroznija kontrola mjera

Za Novu godinu rigoroznija kontrola mjera

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori će za novogodišnje praznike rigoroznije biti kontrolisane mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, posebno u gradovima sa visokom incidencom, najavila je Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Sprovodićemo rigorozne kontrole mjera u dogovoru sa Službom za inspekcijske poslove, Upravom policije, Komunalnom policijom i inspekcijom”, navela je Borovinić Bojović na konferenciji za medije.

Policija će, kako je navela, odrediti veći veći broj službenika, dok će Uprava za inspekcijske poslove raditi u duplim smjenama.

Ona je, na pitanje da li će biti zabranjena vjerska okupljanja, navela da se Ministarstvo precizno izjasnilo vezano za javna okupljanja.

“Naravno, svako okupljanje je epidemiološki rizik, pitanje je van konteksta jer mjere su precizne”, rekla je Borovinić Bojović.

Upitana ko je napisao saopštenje u kojem se reagovalo na izjavu predsjednika države Mila Đukanovića, kao i da li smatra da je takav istup primjeren, Borovinić Bojović je odgovorila da u saopštenju bilo nije bilo ničeg lošeg ni negativnog.

“Imali smo najbolju namjeru, i saopštenje je bilo u kontekstu želje da predsjednik države ozdravi. Pozdravljam sve njegove napore da se situacija reguliše, nadam se da će na tom fonu nastaviti sa djelovanjem”, rekla je Borovinić Bojović.

Upitana kakvu poruku šalje njen resor koji je, dok se poziva na pridržavanje epidemioloških mjera, organizovao slavlje u privatnom restoranu, ona je kazala da slavlja nije bilo.

“Ako mislite na ručak, na kojem je bilo petoro ljudi, to nije slavlje i molim Vas da vodite računa kako kategorišete stvari”, navela je Borovinić Bojović.

Na pitanje da li su obustavljeni odmori za radnike u domovima zdravlja, kazala je da ne zna da li je ta informacija tačna, ali “da je ne bi čudilo da jeste”.

“Jako su nam važni svi zdravstveni radnici. Vrlo je moguće da je to tačno”, rekla je Borovinić Bojović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, naveo je da mjere predstavljaju balans, koji je, kako je rekao, na pola puta onoga što su ugostitelji htjeli i što zdravstvo nalaže.

“Mislimo da smo došli do balansa koji neće ugrožavati ugostitelje, koji će imati dovoljno prihoda pa neće biti ostavljeni u crvenom”, rekao je Spajić.

On je naveo da je sigurno da ni ugostitelji ni država neće mnogo zaraditi.

“Propuštamo priliku da se dobro zaradi, to je sigurno veliki udarac za javne finansije ali moramo da vagamo i donesemo teše odluke”, naveo je Spajić.

On je naveo da će svi primiti udarac po malo, država, ugostitelji, a najviše zdravstveni radnici.

“Svi moraju da imaju razumijevanja i da ne očekuju subvencije ili nadoknadu štete. Očekujemo drastičan efekat na ekonomiju i sigurno je da ćemo imati izgubljeno 30 do 50 miliona EUR”, poručio je Spajić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije