fbpx
11.9 C
Podgorica
December 3, 2021.
Naslovnica Covid19 Ukida se nacionalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre

Ukida se nacionalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre

Podgorica, (MINA) – Nacionalna digitalna COVID potvrda od sjutra više neće biti uslov za ulazak u tržne i poslovne centre i u poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice opao za 40 odsto u odnosu na period od 9. do 22. septembra.

Kako je naveo Galić, broj hospitalizovanih 5. oktobra bio je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar.

„U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 odsto manji u odnosu na dvije sedmice ranije“, rekao je Galić.

Shodno svemu tome, kako je kazao, Vlada je odlučila da mjere budu prilagođene stanju na terenu.

„Stoga, od sjutra se ukida nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora“, rekao je Galić.

On je podsjetio da je Vlada ranije odlučila da se nacionalne digitalne COVID potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, od sjutra ne uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih.

„U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na deset dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od deset i nije stariji od 180 dana“, naveo je Galić.

To je, kako je rekao, preporuka Direktorata za digitalno zdravlje, i to na osnovu evropskih standarda.

„Ostali elementi digitalne COVID potvrde su da je osoba u cjelosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da posjeduje negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, da posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati“, dodao je Galić.

On je podsjetio da je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tokom posjete IJZ-u, poručila da će Brisel pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da postane dio EU digitalnog sertifikata.

Galić je kazao da je od 15 do 19 godina vakcinisano 4,9 odsto stanovništva, od 20 do 24 godine 21 odsto, a od 25 do 29 godina 25,7 procenata.

On je podsjetio da su na predlog Nacionalnog stručnog tijela za imunizaciju započeli vakcinaciju trećom dozom vakcine.

„Do danas je dato 1.405 doza. Od toga je građana preko 60 godina, za koje je preporuka da se vakcinišu Fajzer vakcinom, 1.119“, kazao je Galić.

On je rekao da procenat vakcinisanih zdravstvenih radnika u Crnoj Gori nije manji od 65 odsto.

„Taj procenat je veći kod ljekara u odnosu na ostale zdravstvene radnike. Procenat je u nekim zdravstvenim ustanovama veći, a u nekim manji“, dodao je Galić.

U IJZ-u je, kako je rekao, vakcinisano 80 procenata zdravstvenih radnika.

Upitan kako komentariše to što premijer Zdravko Krivokapić još nije vakcinisan, Galić je kazao da vakcina nije obavezna i da ne postoji način na koji građane ili premijera mogu natjerati da se vakcinišu.

„To je stvar slobodnog izbora, ali svakako bi bilo dobro, i generalno javne ličnosti bi primjerom trebalo da daju podstrek ostalima“, rekao je Galić.

On je naveo da su Krivokapiću mjerili nivo antitijela i da se pokazalo da “zaista ima visok nivo”.

Na pitanje kako je moguće da su svi stanovnici sela Bobovo kod Pljevalja u posljednjih 20 dana oboljeli od kovid-a 19, iako su revakcinisani, Galić je odgovorio da su nekoliko puta govorili da apsolutna zaštita od koronavirusa ne postoji.

„Razlog zašto su oboljeli, prije svega, leži u tome što se, pretpostavljam, nijesu pridržavali osnovnih mjera, odnosno da je u tom selu bilo nekih masovnih okupljanja”, rekao je Galić.

On je kazao da osobe koje su vakcinisane kompletno mogu da se zaraze i da se korist od vakcinacije ogleda u manjem broju težih oblika bolesti, kao i hospitalizacija i smrtnih ishoda.

“Odbrana od koronavirusa i ono što smanjuje rizik od obolijevanja nije samo vakcinacija, već i pridržavanje mjera”, naglasio je Galić.

Kako je naveo, reinfekcije koronavirusom su moguće.

„Mi ih nemamo mnogo, ali su teorijski moguće”, rekao je Galić.

On je pozvao građane koji su prebolovali kovid prije više od šest mjeseci da se vakcinišu.

Direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je da se u Crnoj Gori trenutno na bolničkom liječenju nalazi 365 kovid pacijenata, što je blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu.

Ona je rekla da je najveći broj pacijenata smješten u KCCG, njih 125.

Radulović je navela da je na respiratorima 19 pacijenata, 15 na neinvazivnoj, a četiri na mehaničkoj ventilaciji.

Kako je kazala, od 19 pacijenata koji su na respiratorima, njih 18 su nevakcinisani.

„Pacijenata mlađih od 50 godina ima 21. Svi su nevakcinisani“, navela je Radulović.

Ona je kazala da se u Baru i Pljevljima liječi po 41 pacijent, Bijelom Polju 14, Beranama 42, Kotoru 29, Nikšiću 31 i u Brezoviku 42.

Radulović je rekla da je u Crnoj Gori za pacijente zaražene koronavirusom trenutno izdvojeno ukupno 538 kreveta.

„Popunjeno je 365, a 171 kovid krevet je slobodan“, navela je Radulović i dodala da kovid kapaciteti nijesu fiksni.

Na pitanje koliki je procenat preminulih od kovid-a 19 na intenzivnoj njezi u odnosu na broj primljenih pacijenata, Radulović je odgovorila da ne posjeduje precizan podatak u ovom trenutku.

„U četvrtak smo od 125 pacijenata imali dva letalna ishoda u KCCG-u“, navela je Radulović.

Upitana da prokomentariše navode da „samo pet odsto pacijenata bude izliječeno u KCCG“, Radulović je kazala da to nije istina.

“Neko je dao baš tešku neistinu”, rekla je Radulović.

Na pitanje da li su tačne informacije da na kovid odjeljenju u KCCG-u rade tek svršeni srednjoškolci i na praksi, Radulović je odgovorila da niko ko se nalazi na praksi ne može da obavlja posao u smislu smjenskog rada.

„Nije tačna informacija da učenici Srednje medicinske škole rade u kovid odjeljenju. U kovid odjeljenju radi i dalje isti profil ljekara, specijalizanata, kao i do sada”, dodala je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije