fbpx
NaslovnicaCovid19Stigle prve doze Fajzer vakcine

Stigle prve doze Fajzer vakcine

Podgorica, (MINA) – Prve doze Fajzer /Pfizer-BioNTech/ vakcina stigle su danas u Crnu Goru, objavljeno je na Tviter nalogu Vlade.

„Nakon ruske SputnikV, kineske Sinofarm i britanske AstraZeneca, ovo je četvrta vrsta vakcine protiv COVID19 koja je dostupna našim građanima“, navodi se u objavi.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da stiže kontingent od 2.340 doza Fajzer vakcina, i da je riječ o prvoj isporuci od ukupno 42 hiljade doza te vakcine namijenjenih Crnoj Gori, koje će stizati do kraja avgusta.

Kako su naveli iz tog resora, prvi pristigli kontingent namijenjen je prioritetnim grupama u koje spadaju zdravstveni radnici i osobe sa stanjima koji se smatraju klinički izuzetno ranjivim.

„Kada vakcinom Pfizer-BiioNTech budu pokrivene ove specifične grupe, sve dalje njene jedinice koje stignu u Crnu Goru biće namjenjene opštoj populaciji“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da se isporuka vakcina finansira iz paketa finansijske pomoći vrijednog 70 miliona EUR koji je Evropska komisija usvojila u decembru prošle godine, kako bi partnerima iz Zapadnog Balkana pomogla u pokrivanju troškova kupovine vakcina.

Najčitanije