Naslovnica Covid19 Skidanje Crne Gore sa crvene liste odlična vijest

Skidanje Crne Gore sa crvene liste odlična vijest

Podgorica, (MINA) – Informacija da je njemački Institut „Robert Koh“ uklonio Crnu Goru sa crvene liste visoke incidencije koronavirusa odlična je vijest, ocijenili su iz Ministarstva zdravlja, dodajući da se nadaju da će to uraditi i druge države članice Evropske unije (EU).

Iz Ministarstva su kazali da, za razliku od Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, koje su i dalje na crvenoj listi visoke incidencije koronavirusa, Crna Gora više nije u tom društvu.

Kako su precizirali, Crna Gora će iz te grupe zvanično izaći sjutra, kada će biti objavljen novi izvještaj Instituta „Robert Koh“.

„Ovo je odlična vijest, naročito zbog predstojeće turističke sezone, jer se evropske države uveliko oslanjaju na prognoze instituta Robert Koh, ali i turističke agencije“, rekli su iz Ministarstva.

Smatraju da je odluka, između ostalog, podstaknuta i višednevnom posjetom eksperata Instituta crnogorskim zdravstvenim ustanovama.

„Nadamo se da će, nakon Njemačke, i zemlje članice EU Crnu Goru ukloniti sa crvene liste“, kazali su iz Ministarstva.

Ranije je i Švajcarska, koji nije članica EU, ali jeste dio proširenog Šengena, ukolnila Crnu Goru sa liste rizičnih zemalja.

Najčitanije