fbpx
NaslovnicaCovid19Pozivaju građane da prijave kontakte

Pozivaju građane da prijave kontakte

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori pacijenti pozitivni na koronavirus često navode mali broj kontakata ili ih ne prijavljuju, kazala je načelnica Službe za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica i pozvala građane da budu savjesni i prijave kontakte.

Medenica je, na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), kazala da posljednjih dana nailaze na poteškoće u epidemiološkom istraživanju, jer pozitivni pacijenti često ukazuju na mali broj kontakata.

„Nekad se desi da ne prijave čak ni članove svoje porodice za kontakte“, rekla je Medenica.

Ona je istakla da svako može biti pozitivan na koronu i kontakt pozitivne osobe.

“Naša odgovornost je da kažemo ko su nam kontakti. Molim za odgovornost sve građane i da prijave sve sa kojima su bili u dodiru”, poručila je Medenica.

Upitana da prokomentariše da li će se period samoizolacije skratiti sa 21 na 14 dana, ona je kazala da su Svjetska zdravstvena organizacija i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti dali određene preporuke koje ukazuju na skraćenje samoizolacije oboljelih osoba i njihovih kontakata.

„S tim u vezi, mi smo napravili Radnu grupu i mislim da će, čak i sjutra, biti gotov protokol koji će izmijeniti koliko će koja osoba biti u samoizolaciji“, navela je Medenica i ukazala na značaj samoizolacije.

Prema njenim riječima, samoizolacija se prati od trenutka kada je test pozitivan.

„Ona je za sada 21 dan, ali će se skratiti vrijeme samoizolacije“, navela je Medenica.

Ona je, na pitanje da li je razgovarano o temi početka školske godine, rekla da se radi na tome i da će javnost biti blagovremeno obaviještena o planu školovanja od početka septembra.

Upitana da prokomentariše koji su odlučujući kriterijumi na osnovu kojih treba održati izbore, Mednica je rekla da su izbori održavani i u drugim državama.

„Moramo naučiti da živimo sa virusom, moraćemo da se privikavamo i da živimo sa preventivnim mjerama“, navela je Medenica.

Ona je, na pitanje zašto se smanjuje broj testiranih uzoraka, rekla da su za sada stvari pod kontrolom.

„Ne radi se o smanjenju, nego o broju uzoraka i indikacija kako se uzimaju tog dana i za prethodni dan. I dalje će epidemiološka situacija zavisiti od svih nas zajedno i od mjera koje se budu preduzimale“, kazala je Medenica.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KCCG) Nemanja Radojević kazao je da je u Crnoj Gori trenutno hospitalizovan 191 pacijent.

„Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenta 28 je u KCCG—u, od čega 12 na Infektivnoj, a 15 na Internoj klinici“, saopštio je Radojević.

Prema njegovim riječima, u bolnici u Baru hospitalizovano je 27 pacijenata, uz dva koja su na opservaciji, u Beranama 62 i jedan na opservaciji, a Nikšiću 36 i i devet na opservaciji.

„U bolnici u Brezoviku hospitalizovana su 24 pacijenta, u privatnoj klinici Kodra dva, Pljevljima sedam i u stacionaru u Rožajama pet pacijenata“, naveo je Radojević.

Kako je kazao, od 191 hospitalizovanog pacijenta, njih 25 je u težem zdravstvenom stanju, od čega devet na nekom od oblika mehaničke potpore disanja.

Radojević je pojasnio da je od aktivnih slučajeva stopa hospitalizacije 9,5 odsto, 1,2 odsto pacijenata je u teškom stanju i oko 0,5 odsto je na asistiranoj ventilaciji.

„Uopšteno govoreći, imamo blažu kliničku sliku“, istakao je Radojević.

Kada su u pitanju zaraženi zdravstveni radnici, on je naveo da je njih 89 pozitivno na koronu, od čega je 16 ljekara, 61 medicinska sestra i tehničari i 12 nemedicinskih radnika.

„U crnogorskom zdravstvenom sistemu 49 radnika je u samoizolaciji“, dodao je Radojević.

On je kazao da je broj oboljelih u bolnicama i dalje prilično konstantan.

„Nadam se da ćemo u toku sljedeće sedmice imati padove u broju oboljelih na bolničkom liječenju. Vjerujem da će i NKT to imati u vidu kada bude donosilo odluke vezano za vrtiće i škole“, rekao je Radojević.

On je, govoreći o odlaganju izbora zbog epidemiološke situacije, kazao da je u martu virus bio potpuna nepoznanica i da dostupnost medicinske opreme nije ni približno bila kao na današnjem nivou.

„Mjere su morale biti mnogo rigoroznije, zato su odloženi izbori u Tivtu. Danas se epidemija neuporedivo bolje kontroliše. Imamo manje stope hospitalizacije i smrtnosti. Ne vidim razlog da bi održavanje izbora moglo predstavljati poseban rizik“, rekao je Radojević.

On je, upitan da prokomentariše nepoštovanje preporuka na pojedinim partijskim skupovima i u Skupštini, kazao da kritikuje svaki pojedinačni slučaj, bez obzira na koga se odnosi.

Najčitanije