Naslovnica Covid19 Građani Podgorice da se s pažnjom odnose prema porastu infekcija

Građani Podgorice da se s pažnjom odnose prema porastu infekcija

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) pozvalo je građane Podgorice da se s posebnom pažnjom odnose prema opasnosti koju nosi dalja lokalna transmisija virusa, te da bez izuzetka poštuju propisane mjere.

NKT je analiziralo večeras na sjednici, kojom je predsjedavao Milutin Simović, epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a posebno u Glavnom gradu, u kojem je konstatovan značajan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom.

„Građani su pozvani da se s posebnom pažnjom odnose prema opasnosti koju nosi dalja lokalna transmisija virusa te da bez izuzetka poštuju propisane mjere”, navodi se u saopštenju Vlade.

NKT je konstatovalo da postoje pojedinačni slučajevi kršenja mjera u ugostiteljskim objektima i sredstvima javnog saobraćaja.

“Nadležne službe zadužene su da pojačaju kontrole posebno kada je riječ o obavezama nošenja zaštitne maske i održavanja fizičke distance“, kaže se u saopštenju.

Iz NKT-a su iskazali odlučnost da adekvatnim i pravovremenim mjerama očuvaju zdravlje i živote građana, i podsjetili da su disciplina i preventiva dužnost i obaveza svakog građanina i najsigurniji način smanjenja širenja koronavirusa.

Iz Vlade su naveli da je NKT, sagledavajući najnovije podatke o novim slučajevima infekcije, konstatovalo da se transmisija uglavnom proširila u populaciji mlađih i sredovječnih osoba.

„S tim u vezi odlučeno je da u narednom periodu posebna pažnja bude posvećena starijoj populaciji kao najranjivijoj kategoriji“, kaže se u saopštenju.

NKT je dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da produži na još sedmicu primjenu mjera donijetih 25. juna za opštinu Rožaje, čija je primjena 7. jula bila produžena do 15. jula, kao i primjenu mjera donijetih 2. jula za opštinu Gusinje, čija je primjena 7. jula bila produžena do 17. jula.

„Mjere se na teritoriji opštine Rožaje produžavaju do 22. jula, a u na teritoriji opštine Gusinje do 24. jula“, navodi se u saopštenju Vlade.

NKT je razmotrilo zahtjev Udruženja estradnih umjetnika kao i obraćanja više muzičkih umjetnika pojedinačno koji su zatražili ublažavanje mjere zabrane sviranja u ugostiteljskim objektima.

„Institut za javno zdravlje je zadužen da predloži NKT-u adekvatne mjere kojima bi, shodno razvoju epidemiološke situacije, bilo predloženo rješenje za prevladavanje situacije u kojoj su se našli estradni umjetnici“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije

Ljubav i poštovanje prema državi nemaju cijenu, ni alternativu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski premijer Duško Marković čestitao je Međunarodni dan mladih poručivši omladini...