fbpx
NaslovnicaCovid19Borovinić Bojović: Razmatramo donošenje rigoroznijih mjera

Borovinić Bojović: Razmatramo donošenje rigoroznijih mjera

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori trenutna epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, navodeći da se razmatra donošenje rigoroznijih mjera.

“Već nekoliko puta se dešavalo da imamo kretanje virusa u obliku sinofeide, dakle pogoršanja, pa poboljšanja, pa opet pogoršanja. Trenutna situacija je zabrinjavajuća, nije alarmantna”, rekla je Borovinić Bojović u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Ona je ukazala na pojavu novih mutagenih oblika virusa, što znači veći stepen zaraznosti i porast broja zaraženih na dnevnom nivou i popunjenost bolničkih kapaciteta.

“Ovo sada je rezultat pojave novih mutagenih oblika virusa i nepoštovanja mjera”, kazala je Borovnić Bojović, prenosi portal Vijesti.

Na pitanje da li je trebalo ranije reagovati sa restriktivnim mjerama, ona ja odgovorila da način donošenja mjera nije proizvoljan.

“Popunjenost bolnica je 75 odsto, što govori da možemo očekivati veći stepen smrtnosti”, navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, to je upozoravajući momenat kada treba propisati rigoroznije mjere, kako bi se poštedjeli bolnički kapaciteti.

“Nije dobro kada je popunjenost velika, shodno tome razmatramo donošenje rigoroznijih mjera” kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da su sa opštinskim timovima za zaštitu i spašavanje imali sastanke na temu propisivanja mjera.

“Kontrole poštovanja mjera su negdje zatajile”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da planiraju pooštrovanje kontrole mjera u Nikšiću.

“Građani će biti upozorovani, a nakon toga je vrlo moguće da će biti kažnjavanja, jer je to jedini način da zaštitimo građane koji ne poštuju mjere”, poručila je Borovinić Bojović.

Komentarišući nepoštovanje mjera, ona je navela da joj je premijer Zdravko Krivokapić odgovorio da će poštovati mjere i dati primjer ostalim građanima da to čine.

“Sve javne i političke ličnosti pozivam da kao građani poštuju mjere”, rekla je Borovinić Bojović.

Najčitanije