fbpx
29.9 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaCovid19U Crnoj Gori do sada vakcinisane 3.062 osobe

U Crnoj Gori do sada vakcinisane 3.062 osobe

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su do sada protiv koronavirusa vakcinisane 3.062 osoba, odnosno 0,5 odsto stanovništva, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori je počela 20. februara, a prva osoba koja je primila rusku vakcinu, proizvođača Sputnjik, je korisnik Doma za stare u Risnu.

Prve doze vakcina protiv Covid-19 u Crnu Goru su stigle sredinom februara, kada je na podgoričkom aerodromu delegacija Vlade dočekala kontigent od dvije hiljade doza vakcina Sputnjik V, koje je Srbija donirala Crnoj Gori.

Nakon toga u Crnu Goru je stiglo pet hiljada doza vakcine Sputnjik V iz Rusije, a potom još 30 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm.

U nedjelju je u Crnu Goru stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, od ukupno 50 hiljada ugovorenih doza tog proizvođača.

Danas je stigao drugi kontingent od dvije hiljade doza vakcina Sputnjik V, iz donacije Srbije.

Kako je saopšteno iz Vlade, Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

U toku su pregovori za kupovinu preko 200 hilajda doza Sinofarm vakcina, 150 hiljada Fajzer vakcina, kao i 84 hiljade doza Astra Zeneke.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva u petak je, na osnovu pozitivne ocjene kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti, izdao dozvole za stavljanje u promet vakcine AstraZeneka.

Najčitanije