fbpx
NaslovnicaCovid19Preminulo manje od jedan odsto potpuno vakcinisanih građana

Preminulo manje od jedan odsto potpuno vakcinisanih građana

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je, od 240.109 potpuno imunizovanih građana, njih 167 preminulo nakon oboljevanja od COVID-19 infekcije, odnosno 0,07 odsto, sopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su kazali da je u Crnoj Gori najviše osoba vakcinisano Sinofarm vakcinom, njih 63 odsto od ukupnog broja vakcinisanih, a Pfizer-BioNTech vakcinom je vakcinisano 24,8 odsto.

Navodi se da je AstraZeneca vakcinu primilo 9,4 odsto, a 2,4 odsto Sputnik V vakcinu.

„Od ukupno potpuno imunizovanih 240.109 osoba registrovano je 167 smrtnih ishoda nakon oboljevanja od COVID-19 infekcije, što predstavlja 0,07 odsto“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su podsjetili da je u Crnoj Gori imunizacija protiv koronavirusa počela u februaru ove godine i prva vakcina koja je dobavljena i upotrijebljena je bila Sputnik V.

„Otpornost koju su građani stekli vakcinacijom bilo kojom vakcinom u tom periodu dokazano je da vremenom slabi i da je nakon pet mjeseci od primljene druge doze neophodna dodatna, treća, buster doza za jačanje imunog odgovora“, navodi se u saopštenju.

Nacionalno savjetodavno tijelo za imunizaciju Crne Gore (NITAG) je u prethodnom periodu predložilo, a Ministarstvo zdravlja odobrilo jasne smjernice koje se tiču vakcinacije trećom dozom, koje su dostupne na linku: https://www.ijzcg.me/me/novosti/nove-preporuke-u-odnosu-na-vakcinaciju-protiv-covid-19-02102021g .

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF, porodilište, rekonstrukcija

Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF...