fbpx
NaslovnicaCovid19Nošenje maski ne može spriječiti zarazu

Nošenje maski ne može spriječiti zarazu

Ženeva, (MINA) – Upotreba maski nije dovoljno da bi se obezbijedio adekvatan nivo zaštite i maksimalno poštovanje higijene ruku i drugih mjera presudno je značajno za sprečavanje širenja koronavirusa, poručeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Iz SZO su kazali da je nošenje medicinske maske jedna od mera prevencije koja može ograničiti širenje određenih respiratornih virusnih bolesti, uključujući COVID-19.

“Međutim, sama upotreba maske nije dovoljna da bi se obezbijedio adekvatan nivo zaštite, pa bi trebalo da budu usvojene i druge mjere. Bez obzira da li se koriste maske ili ne, maksimalno poštovanje higijene ruku i drugih mjera je od presudnog značaja za sprečavanje prenosa COVID-19 sa čovjeka na čovjeka”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da studije gripa, bolesti nalik gripu i humanih koronavirusa pružaju dokaz da upotreba medicinske maske može spriječiti širenje zaraznih kapljica sa zaražene osobe na nekoga drugog i potencijalno zagađenje životne sredine tim kapljicama.

“Ograničeni su dokazi da nošenje medicinske maske kod zdravih pojedinaca u domaćinstvima, među kontaktima bolesnog pacijenta ili među polaznicima masovnih okupljanja može biti od koristi kao preventivna mjera”, kaže se u saopštenju.

Iz SZO su kazali da trenutno nema dokaza da nošenje maske (bilo medicinskih ili druge vrste) zdravih osoba u okruženju šire zajednice, uključujući i univerzalno maskiranje u zajednici, mogu spriječiti zaraze respiratornim virusima, uključujući COVID-19.

“Medicinske maske treba da budu rezervisane za zdravstvene radnike. Upotreba medicinskih maski u zajednici može stvoriti lažni osjećaj sigurnosti, a zanemarivanje drugih suštinskih mjera, kao što su higijena ruku i fizičko distanciranje, može dovesti do dodira lica pod maskama i ispod očiju, a rezultirati nepotrebnim troškovima i lišavanjem maski onih u zdravstvu kojima su najpotrebnije, posebno kada je maski malo”, kaže se u saopštenju.

Iz SZO su kazali da osobe sa simptomima virusa treba da nose medicinsku masku, da se samoizoluju i potraže ljekarsku pomoć čim se počnu slabo osjećati.

“Simptomi mogu da uključuju vrućicu, umor, kašalj, bol u grlu i otežano disanje. Važno je napomenuti da rani simptomi kod nekih ljudi inficiranih COVID-19 mogu biti vrlo blagi”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije