fbpx
NaslovnicaArhivaZakonodavni odbor podržao rezoluciju o agresiji nad Ukrajinom

Zakonodavni odbor podržao rezoluciju o agresiji nad Ukrajinom

Podgorica, (MINA) – Zakonodavni odbor podržao je danas Predlog rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije nad Ukrajinom u kojoj se najoštrije osuđuje, kako se navodi, otvoreni čin agresije i vojne intervencije prema nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

Rezoluciji su predložili poslanički klubovi Socijaldemokratske partije – Albanske liste Jednoglasno, Demokratske partije socijalista- Liberalne partije, koalicije Crno na bijelo, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrate, Albanske liste.

Kako se navodi u rezoluciji, Skupština apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da se hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona ljudi, uglavnom civila.

“Skupština poziva Organizaciju Ujedinjenih nacija, OEBS i druge relevantne međunarodne organizacije, ostale države, posebno članice Evropske unije (EU) i NATO saveza, da iskoriste sva diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine”, kaže se u rezoluciji.

U dokumentu se podržavaju mjere EU i partnerskih država na suzbijanju akta agresije i iskazuje potpunu spremnost da Crna Gora politiku do kraja usklađuje sa saveznicima, u skladu sa univerzalnim principima pravičnosti i potrebom uspostavljanja mira na području koje je pod agresijom.

“Skupština iskazuje najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata i poziva građane, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidarnost i pruže svaki mogući oblik humanitarne pomoći”, navodi se u dokumentu.

Poslanici će se o predloženoj rezoluciji izjasniti na tekućoj sjednici Skupštine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije