fbpx
NaslovnicaArhivaNovi kampus Ambasade svjedoči snazi odnosa Crne Gore i SAD

Novi kampus Ambasade svjedoči snazi odnosa Crne Gore i SAD

Podgorica, (MINA) – Izgradnja novog kampusa Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori pokazuje snagu bilateralnih odnosa dvije države, poručila je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Ambasada SAD predstavila je danas projekat izgradnje novog kampusa vrijedan 296 miliona USD.

Rajzing Rajnke je poručila da će projekat biti završen do 2025. godine.

“Zgrada će biti integrisana u spoljni prostor, istovremeno osiguravajući održivost dizajna, izgradnje i svih aktivnosti koje predstavljaju najbolje od američke arhitekture, inženjerstva i građevine”, kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je dodala da će na projektu biti zaposleno oko 380 američkih, lokalnih i građevinskih stručnjaka iz trećih zemalja.

“Cilj projekta je da oživi odnos lokacije sa susednim parkom Petrović, i da predstavi i zaštiti biološku raznolikost okoline”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je dodala da dizajn posebno naglašava poštovanje lokalne kulture, kao i očuvanje lokalnog ambijenta.

“Kada smo počeli sa pripremom zemljišta, presadili smo sva stabla masline u rasadnik, kako bismo ih ponovo zasadili u blizini nove zgrade ambasade”, navela je Rajzing Rajnke.

Prema njenim riječima, dizajn pridaje veliku važnost održivosti.

“Dizajn uključuje solarne fotonaponske panele i druge održive elemente koje poboljšavaju performanse i doprinose postizanju LEED Srebrnog sertifikata telene gradnje”, navela je Rajzing Rajnke.

Korišćenjem lokalnog kamena, izgled zgrade biće usklađen sa zgradama u okruženju, kazala je ona najavivši da će u novoj zgradi biti stalna umjetnička postavka radova američkih i crnogorskih autora.

“Na taj način stvoriće se dijalog zasnovan na zajedničkim vrijednostima ljudi obije države”, kazala je Rajzing Rajnke.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Ljubomir Mišurović poručio je da početak radova predstavlja još jedan veliki momenat u dugoj istoriji odličnih diplomatskih odnosa Crne Gore i SAD.

“Dobro radno okruženje za funkcionisanje američke diplomatske misije na obalama Morače biće jaka platforma za mostove saradnje. Takođe će osigurati postojanost bilateralnih odnosa dvije države”, dodao je Mišurović.

On je istakao da će zgrada biti tihi svjedok bilateralnih odnosa u budućnosti.

Prvi Ekonomski dijalog između SAD i Crne Gore, održan prošle sedmice, kako je kazao, dodatni je impuls za ekonomsku saradnju, koja prati dobru dinamiku sveukupnih bilateralnih odnosa dvije države.

“Evropska kultura i vrijednosti dodatna su supstanca za odnose Crne Gore sa ostalim državama. Te vrijednosti su temelj naše prošlosti i osnova naših budućih demokratskih procesa”, dodao eje on.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je naveo da su SAD i Crna Gora, vijek od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ostale iskreni prijatelji.

On je ocijenio da su SAD su bile uz Crnu Goru kada god se suočavala sa ozbiljnim izazovima.

“Vrijeme u kom živimo, na žalost, nosi takve izazove. Uvjereni smo da podrška našeg prijatelja ni ovoga puta neće izostati i želimo da vjerujemo da je objekat simbol takvog opredjeljenja”, poručio je Vuković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...