fbpx
NaslovnicaArhivaIJZ: Lončar više rekao o sebi nego o crnogorskom zdravstvu

IJZ: Lončar više rekao o sebi nego o crnogorskom zdravstvu

Podgorica, (MINA) – Rezultati koje je Crna Gora postigla u borbi protiv novog koronavirusa vidljivi su i mjerljivi, i to ne mogu promijeniti uvrede osobe koja je struku podredila politikanstvu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je ranije da nema smisla pojašnjavati broj izliječenih Covid pacijenata državi, koja, kako je kazao, nema rezultate, niti adekvatno znanje o koronavirusu.

U reagovanju IJZ navodi se da je Lončar više rekao o sebi, nego o odgovoru crnogorskog zdravstvenog sistema na prijetnju novog koronavirusa.

„Ako svjetski priznati stručnjaci imaju riječi hvale za crnogorsku borbu protiv COVID-19 prijetnje, taj stav ne može promijeti stav ovog političara“, kazali su iz Instituta.

Kako su naveli, novi koronavirus je, bez ikakve sumnje, jedna od najozbiljnijih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se svijet ikada susreo, i zato je Crna Gora već 9. januara počela s pripremama za odgovor na tu prijetnju.

„Rezultati koje smo postigli, udruženi crnogorski zdravstveni radnici, građani i i kompletan sistem, vidljivi su i mjerljivi. To ne mogu promijeniti uvrede osobe koja je struku podredila politikanstvu“, poručili su iz Instituta.

Oni su kazali da su partnerske odnose gradili sa svima koji su njihovu ruku prihvatili, i unutar zemlje i izvan nje.

„Pri čemu nijesmo gledali, niti ćemo ikada gledati, u tuđe dvorište, kao što borbu sa novim koronavirusom nikada nijesmo doživljavali kao takmičenje niti nam to obraz, ljekarska etika, znanje i vaspitanje dozvoljavaju“, naglasili su iz IJZ.

Kako su kazali, sve što su učinili smatrali su svojom dužnošću i obavezom „prema svakom stanovniku i gostu ove države – kako prema njima i njihovim porodicama, tako i prema našim“.

„Isključivo tako ćemo i nastaviti – brinući o zdravlju i dobrobiti svih građana, ne podležući pritiscima bilo koje vrste i bez obzira odakle oni dolazili“, poručili su iz Instituta.

Prema njihovim riječima, dokazivati Lončaru stručnost, kompentencije i kapacitete crnogorskih ljekara i kompletnog zdravstvenog sistema je uzaludno.

„To znaju naše kolege širom Evrope i svijeta, i što je još važnije, to znaju crnogorski građani koji su ključno doprinijeli da epidemiološka situacija u Crnoj Gori bude ovako povoljna“, dodaje se u reagovanju Instituta.

Oni su kazali da se neće spuštati na nivo Lončara.

„A naše kolege iz Srbije znaju da smo spremni da s njima podijelimo iskustvo Crne Gore u borbi protiv novog koronavirusa, jer samo razmjenom i znanja i iskustva možemo globalno biti uspješni protiv ovog virusa“, zaključuje se u reagovanju IJZ.

Najčitanije