fbpx
NaslovnicaArhivaDržavni dug na kraju marta 4,06 milijardi EUR

Državni dug na kraju marta 4,06 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju marta ove godine iznosio je 4,06 milijardi EUR ili 76,59 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

“Tokom prvog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na kraj prošle godine, prije svega usljed redovnog izmirenja kreditnih obaveza, kao i usljed činjenice da tokom prvog tromjesečja nije bilo novih kreditnih aranžmana”, navodi se u izvještaju Ministarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima na kraju marta je iznosio 3,62 milijarde EUR ili 68,13 odsto BDP-a.

“Spoljni dug iznosio je 3,67 milijardi EUR, odnosno 69,18 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 393,21 milion EUR, odnosno 7,41 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju marta iznosili 449,16 miliona EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 67,43 miliona EUR ili 8,46 odsto BDP-a”, precizira se u izvještaju.

Iz Minstarstva su kazali da je u prvom kvartalu povučeno ukupno 36,36 miliona EUR, od čega se 19,25 miliona EUR, odnosno 21,42 miliona USD, odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

“Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku prvog ovogodišnjeg kvartala povučeno je oko 17,11 miliona EUR”, dodali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su rekli da je tokom prvog kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 54,3 miliona EUR, od čega se 8,03 miliona EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je nerezidentima iznosila 46,27 miliona EUR.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 6,06 miliona EUR, od čega je otplata ino kamate iznosila 5,34 miliona EUR, dok se ostatak odnosio na otplatu domaće kamate”, zaključuje se u dokumentu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije