fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani podnijeli 48 prijava o zloupotrebama u kampanji

Građani podnijeli 48 prijava o zloupotrebama u kampanji

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je, preko aplikacije na sajtu te organizacije, do sada primio 48 prijava građana o zloupotrebama u kampanji, koje su obrađene i proslijeđene Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK).

Zamjenica direktora CDT-a Biljana Papović kazala je da se prijave odnose na potencijalnu zloupotrebu zapošljavanja, nezakonitu dodjelu socijalne pomoći, vršenje pritisaka nad biračima, kupovinu glasova i nezakonito otpuštanje radnika.

„Prijave su obrađene i proslijeđene ASK-u, koji je pokrenuo proces kontrole. Na redovnim sastancima radne grupe ASK-a za praćenje izborne kampanje pratimo status tih prijava, a javnost i građane koji su ih podnijeli ćemo redovno informisati o ishodu postupaka kontrole“, rekla je Papović.

Kako je navela, neke od prijava, na osnovu kojih je pokrenut proces kontrole, tiču se potencijalne zloupotrebe zapošljavanja u Vojsci Crne Gore, Turističkoj organizaciji Opštine Pljevlja, Opštini Ulcinj, Opštoj bolnici Pljevlja i 13 kompanija u većinskom ili djelimičnom vlasništvu države.

Papović je kazala da su građani prijavili sumnju da predstavnici Opštine Berane na osnovu spiskova dijele osnovne životne namirnice i na taj način vrše kupovinu glasova.

„Zahtjev za provjeru upućen je i zbog prijave nezakonitog otpuštanja radnika pljevaljskom Vodovodu“, navela je Papović.

Ona je rekla da manji dio prijava nije kompletan, jer građani koji su prijavili korišćenje službenih vozila u kampanji nijesu naveli brojeve tablica, ili imena javnih funkcionera koji su eventualno učinili taj vid zloupotrebe.

„Neke prijave za vršenje pritisaka nad biračima ne sadrže precizirano ime pravnog lica ili lica koje potencijalno vrši pritisak na zaposlene, što je neophodno za procesuiranje nadležnim organima – ASK i tužilaštvu. Molimo građane da podnijete prijave dopune potrebnim podacima“, navela je Papović.

Iz CDT-a pozvali su građane da i dalje šalju prijave o zloupotrebama u kampanje preko aplikacije na njihovom veb sajtu https://www.izbori2020.cdtmn.org/.

To se, kako se navodi, ne odnosi samo na večerašnji zvaničan kraj kampanje, nego i na dešavanja u toku izbornog dana.

„Još jednom podsjećamo građane na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, i da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor. Moć je njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije