fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović na zagrebačkom Samitu EU-Zapadni Balkan

Đukanović na zagrebačkom Samitu EU-Zapadni Balkan


Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovaće danas na zagrebačkom Samitu Evropska unija (EU)-Zapadni Balkan, na kome će biti razmatrana pitanja saradnje u borbi sa pandemijom COVID 19 i njenim posljedicama i potvrđena podrška EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će na sastanku biti prihvaćena Zagrebačka deklaracija, u kojoj će još jednom biti potvrđena evropska perspektiva država zapadnog Balkana.

“EU još jednom potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Zapadnobalkanski partneri su ponovili svoju privrženost evropskoj perspektivi kao svom čvrstom strateškom izboru”, kaže se u nacrtu Zagrebačke deklaracije u koju je Hina imala uvid.

Iz Đukanovićevog kabineta saopšteno je da će Samit biti održan u formatu video konferencije zbog aktuelne situacije uzrokovane pandemijom COVID 19.

Na Samitu će učestvovati lideri zemalja članica EU i šest država Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog Kabineta, domaćini Samita su predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, predsjednik Vlade Hrvatske, predsjedavajuće EU, Andrej Plenković, na čiju je inicijativu Samit i organizovan i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Učesnici Samita biće i predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozef Borel, kao i predstavnici Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Savjeta za regionalnu saradnju“, dodaje se u saopštenju.

Đukanović će, kako se navodi, uoči Samita imati telefonski razgovor sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Na zagrebačkom samitu će, kako je najavljeno iz Evropskog savjeta, biti razmatrana pitanja saradnje u borbi sa pandemijom COVID 19 i njenim posljedicama, potvrđena podrška koju EU daje evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i istaknuta kontinuirana posvećenost tog regiona vrijednostima EU i reformama.

„Video-konferencija lidera EU i Zapadnog Balkana biće održana umjesto samita EU – Zapadni Balkan koji je bio zakazan za 6. i 7. maj u Zagrebu, ali je odložen zbog pandemije koronavirusa“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

air montenegro

Jesenja akcija na cijene karata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni avio-prevoznik, Air Montenegro, pripremio je jesenju akciju na cijene karata...